När pressen fallerar så står bloggosfären upp

Jag har inte haft vare sig tid eller energi att skriva något om den förestående FRA-omröstningen i riksdagen. Det har skrivit ofantliga mängder blogginlägg där det råder en stor enighet om det skrämmande i vad den nya lagen kan komma att innebära.

Den press som vanligtvis behandlar bloggosfären relativt styvmoderligt har de senaste dagarna unisont stämt in i rapporteringen om frågan och dessutom med hänvisningar till den starka opinionsvåg som sköljer igenom bloggarna.

Det är inte mer än någon vecka sedan som Smålandspostens Marcus Svensson i ett uppmärksammat inlägg påstod att det är downmarket i bloggosfären och han skrev bland annat att bara tanken på att denna sfär helt skulle ersätta det journalistiska hantverket ger kalla kårar. I bloggosfären är sanning och fakta i högsta grad något relativt.

I denna rykande aktuella fråga visar det sig att de som representerar det journalistiska hantverket generellt sett inte har skrivit någonting av värde innan det började hända saker i Marcus Svenssons bespottade downmarket, den svenska bloggosfären. Nu följer alla stora medier den kommande omröstningen i frågan på frontplats och pressen på alla riksdagsledamöter, med mer eller mindre stora tveksamheter inför vad lagen kan komma att innebära, blir med ens betydligt tuffare.

Att döma av kommentarer från ett antal skeptiska riksdagsledamöter så verkar de välja partipiskan före sin egen, och sina väljares, klara uppfattning i frågan. Med det sättet att resonera så kunde partiledarna för respektive parti likaväl kunnat haft en en knapp att trycka på som motsvarade antalet mandat.

Den moderata partiledningen verkar till och med ha gått så långt att man hotar att utesluta ledamöter som röstar emot regeringens linje.

De borgerliga riksdagsledamöter som vågar trotsa partipiskan i onsdagens votering kommer att få utstå stark intern kritik, men kommer samtidigt att vinna en enorm respekt hos den stora majoriteten av befolkningen.

Frågan är vilket dom anser är viktigast?

Relaterat:

Bloggen Bent, Svensson, Lake

Dn Dn Dn Dn Dn Svd Svd Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,