Galna jägare och deras varghat

Det poppar upp med jämna mellanrum, det stora hatet mot våra svenska rovdjur som björn och varg. Aktuellt just nu är Aftonbladets reportage om Folke Johansson från Hälsingland och det blinda varghat han sitter inne med.

Att diskutera frågan om rovdjur är inte helt enkel. För om man inte råkar bo i en trakt där varg eller björn finns i runt knuten så får man enligt vissa inte heller ha en åsikt utan att bli kallad för stockholmsjävel eller något annat smart.

För det är nämligen så att man ger sig inte bara på de som händelsevis inte diggar varg och björn i sin närmiljö. man ger sig dessutom, på något besynnerligt sätt, på landets alla jägare som en kollektiv grupp.

För ett halvår sedan dödades en 55-årig man i Jämtland av en björn. Det var det andra dödsoffret på över hundra år. Den senaste gången en varg dödade en människa i Sverige var 1821.

Det målas upp som ett hot mot hela den svenska landsbygden istället för att sättas in i sitt rätta perspektiv.

Sannolikt är problemet med en så trivial sak som de norrländska myggen ett betydligt större samhällsproblem än de vargar som Folke Johansson går och hötter med sin bössa åt. Förmodligen är Folkes egen galna inställning också ett större problem för samhället.

Relaterat:

Aftonbladet Svd

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se