Trött, tröttare, småbarnsföräldrar

Behöver det verkligen vara så att man som småbarnsförälder går omkring och är så himla trött hela tiden?

Och då menar jag inte den första tiden med ett spädbarn som ännu inte hittat en schysst dygnsrytm.

Jag tror att man kan göra väldigt mycket åt saken själv genom att skapa fungerande rutiner runt aktiviteter, mat- och sovtider så att även barnen vet när mamma och pappa är hemma. För problemet ligger inte i första hand i det faktum att man får barn utan i att man försöker hinna med allt annat som man hann med innan.

Glöm det! Det går inte ens om bara har haft begränsade fritidssysselsättningar innan barnen kom. Det går i alla fall inte om man dessutom ska arbeta heltid och hinna med alla sysslor i hem och trädgård.

Fråga mig, det räckte med ett halvår av heltidsarbete för oss båda innan det sakta men säkert började gro igen på olika sätt hemma hos oss. Trädgården hanns inte med på något vettigt vis alls sommaren 2007, vilket kanske inte gjorde så mycket med tanke på vädret.

Jag tror att lösningen för alla stressade barnfamiljer finns att finna i två olika vägval.

  1. Den ena av föräldrarna måste gå ner i tid och arbeta deltid.
  2. Om båda arbetar heltid så måste man antingen ha god hjälp av sin omgivning alternativt köpa tjänster såsom städning och trädgårdsskötsel.

Utan ett val i endera riktningen är det noga bara att räkna med att i bästa fall gäspa sig igenom de närmaste åren tillsammans med sin familj.

För övrigt kan man ibland undra om nyblivna föräldrar ens har funderat över vilka förändringar ett barn innebär. Det är kanske där problematiken börjar.

Relaterat:

Allt om barn

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se