Välkommen till lågkonjunkturens och inflationens underbara värld alla överbelånade svenskar!

Det är som om vi aldrig tidigare hade haft en högre inflationstakt än den som varit de senaste åren och inte heller verkar den stundande lågkonjunkturen vara något som är väntat. I alla fall om vi ska gå på hur svenska media just nu hanterar de tecken som ett efter ett dyker upp och visar något alldeles naturligt och väntat.

Den tid av ekonomisk vidlyftighet, till synes med avsaknad av oro för framtiden, som vi har befunnit oss i är grunden för en riktigt jobbig framtid för många svenska hushåll som litat blint på sina generösa långivare och inte själva satt sig in i sin egen ekonomi tillräckligt väl. Det kommer säkert att drabba även många som har bra koll på sin situation, men i första hand handlar det om alla de som belånat sig upp långt över vad de kommer att klara av, och min känsla är att det är många.

De 6 procent, motsvarande 400 000 svenskar, som redan idag säger att de inte kommer att klara av att betala sina räkningar de närmaste två månaderna kommer att fyllas på med många fler under de kommande åren.

Dyrt inköpta hus kommer att få säljas med förluster och hånskrattet åt korkade människor i Lyxfällan kommer på ett smärtsamt sätt att fastna i halsen när man upptäcker att det är dags för en egen garageförsäljning av den överkonsumtion som skett genom generöst tilltagna krediter från både banker och andra vänliga långivare.

Relaterat:

Dn

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se