Återvinningsstationen Svensk Hockey

Visserligen ligger det rätt i tiden att tänka på återvinning, men svensk hockey har nog missuppfattat det hela en aning.

Vad i hela världen är det för fel på svensk hockey när tränare avskedas till höger och vänster för att sedan erbjudas och dyka upp på nya tränarjobb hos en av konkurrenterna?

Bara under den här hösten har tålamodet redan tagit slut i fyra klubbar (Brynäs, Färjestad, Förlunda & Mora). I två av fallen, Färjestad och Frölunda, har respektive förening legat på en femteplats när tränarna sparkades. I de två andra fallen, Brynäs och Mora, handlar det trots allt om mer blygsamma placeringar i botten av tabellen.

Men alldeles oavsett detta är det uppseendeväckande vilket dåligt tålamod ledningen för de olika klubbarna uppvisar. Att döma av medias rapportering handlar det dessutom i flertalet av fallen om att vissa röststarka spelare har klagat hos klubbledningen.

Det är givetvis så att man inte kan ha större delen av spelartruppen emot sig som tränare, men det kan inte heller vara rimligt att moderna svenska idrottsföreningar, med ambitioner att driva sin förening som ett företag, har en så svag ledning att de inte lyckas stå emot längre än vad som varit fallet under hösten.

Fanns det inte någon gemensam plan mellan ledning och tränare när säsongens strategi lades upp?

Varför kan ett antal ledande personer i föreningar, som sparkat tränare titt som tätt de senaste åren, få fortsatt förtroende från spelartruppen och övriga i föreningen?

När sedan den fega ledningen hos de olika föreningarna har gjort sitt val och sparkat tränaren så ska givetvis hitta en ersättare. Detta sker genom att vända sig om och titta på de svenska hockeytränarnas avbytarbänk och plocka in en tidigare sparkad tränare från någon av kollegorna.

Nytänkande är inte svensk hockeys starkaste gren.

När ska Christer Kellgren i Frölunda, Håkan Loob i Färjestad och de andra klubbcheferna, med stark benägenhet att sparka, ta sitt eget ansvar istället för att bara kicka sin tränare varje gång det går halvknackigt?

Näste man på tur att både få sparken och därmed vara tillgänglig för andra uppdrag är säkerligen Harald Lückner i MoDo.

Relaterat:

Aftonbladet Dn AftonbladetDn

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se