Svenska folkets dubbelmoral i klimatfrågan

Jag tillhör definitivt inte någon av de som står längst upp på barrikaderna i debatten om klimathotet och där vissa experter påstår att katastrofen ligger ett stenkast bort. Men korkad vore jag givetvis om debatten inte på något vis påverkar tankarna och hur man själv kan agera för att i alla fall dra gnuttan av ett strå till stacken, även om det är begränsat.

Däremot ställer jag mig starkt frågande till att så många i vårt lilla land, som uttrycker sin förskräckelse över klimathotet, ändå inte har fattat någonting om sambanden och kan se vad som konkret påverkar.

I dagarna är det två konkreta debatter, var och en på sitt håll, som visar på en kortsluten syn på problematiken.

Det första är ett mail, signerat bensinskatteupproret, som snurrar runt med kritik mot de höjda bensinskatterna. Det går ut på att visa statsminister Reinfeldt att det visst finns ett missnöje ute bland människor mot de höjda drivmedelsskatterna:

"Någon hörde en intervju med vår ‘kära’ statsminister. I intervjun sade han
att det svenska folket INTE är missnöjt med bensinpriset! […]
Nu får det vara nog!
Dags att protestera. Skicka vidare till vänner och bekanta.
Bensinskatteuppror!!!
8 av 10 resor görs med bil.
Av ett literpris på bensin på 11.05 är 7.15 kr skatt. […]
En genomsnittsbilist kör 1500 mil / år och betalar över 9000 kr bara i
bensinskatt. Det motsvarar pålägg på 200 procent."

Att detta har sitt ursprung hos en intresseorganisation och deras syn på bensinskatter är ingenting konstigt, men att så många skickar vidare informationen och skrive under protestlistor utan att blinka är märkligt.

Det andra märkliga är Aftonbladet och deras frågeställning till läsarna vad de anser om det ökade antalet långflygningar som sker till Thailand och andra asiatiska resmål. Aftonbladets läsare vill minsann inte ge upp eller minska sina semesterresor så länge våra politiker fortsätter flyga så mycket som det gör och som exempel används den store kålsuparen Al Gore.

Jag ska inte moralisera över varken hur många mil var och en kör med sin bil eller hur långt och hur ofta vi svenskar flyger runt jordklotet på olika nöjesresor. Det finns i många fall inte några alternativ till att åka bil eller att flyga, men jag vill att samma människor som upprörs över höjda bensinskatter, och ett ifrågasättande av våra nöjesresor med flyg, inte heller fortsätter att lägga pannan i djupa veck över det förfärliga som händer med vårt klimat utan att se sambandet.

"Den vanliga svensken kan omöjligt själv göra skillnad för att minska på
utsläppen i sån grad att det faktiskt sker någon skillnad"
säger en person som kommenterar Aftonbladets fråga. Nej, det gör det säkerligen inte, men det gör inte heller någon skada.

Att slänga tillbaka frågan till våra politiker och säga att de måste ta de stora stegen i klimatkampen är bara delvis rätt.

Givetvis måste världens politiker gå i fronten för förändringarna, men om vi då inte ens accepterar de beslut som våra politiker faktiskt tar, i syfte att på något vis minska bilåkandet (läs: höjda bensinskatter), så säger vi också att vi skiter i vad våra politiker beslutar.

Även om jag älskar att resa till olika länder så tycker jag att det idag i många fall är pinsamt billigt att resa med flyg. Sedan någon vecka tillbaka är jag uppbokad på en flygresa  t.o.r till London för 895 kronor, och då är det inte ens det billigaste priset som går att få på den rutten.

Jag kan egentligen inte se något som skulle gå att ifrågasätta med en rejäl höjning av skatten på flygresor.

Vi löser under alla omständigheter inte något klimathot, stort eller litet, genom att gå på bensinskatteupprorets protestlista eller genom att vänta med att flyga mindre till den dag våra politiker först har minskat sitt eget resande.

För övrigt anser jag att vi snarast ska bygga ut kärnkraften i Sverige, vilket innebär att jag också anser att Carin Jämtin är så fel ute som hon kan vara när hon vill stänga ytterligare en reaktor under nästa mandatperiod.

Jag håller med henne om att det säkerligen finns enormt många sätt som vi kan spara energi på, och det är just här som våra politiker borde börja fokusera. Men att börja med att stänga ytterligare reaktorer utan ett förebyggande arbete som har saknats hur länge som helst kommer bara att innebära ytterligare elimport från kärnkraft i Finland eller annan smutsigt producerad el från andra grannländer.

Kulturbloggen tycker att Jämtin är modig. Jag tycker att hon bara hasplar ur sig något som är enkelt att säga men som inte på något vis borde vara en prioriterad fråga i dagar när klimathotet baserat på växthusgaser sägs hålla på att knuffa oss över någon form av katastrofkant.

Hemma hos oss har vi i dagarna installerat en luftvärmepump som,
förhoppningsvis, både ska minska elberoendet med sisådär 30% och spara
lite pengar i hushållskassan. I alla fall något…

Relaterat:

Aftonbladet Svd Aftonbladet

Kulturbloggen

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se