Rent skrivbord lugnar samvetet

Jag läser en rad med tips som Moderskeppet har för att organisera sig själv och sitt arbete för att undvika en påträngande känsla av stress.

Det ligger en hel del i det som skrivs. Det man kan ha kontroll på är sin egen situation med allt vad det innebär. Vad som sedan sker utanför det okontrollerbara är betydligt lättare att ha kontroll på om man själv är välstrukturerad och välorganiserad.

Hur många onödiga minutrar försvinner inte varje vecka för oss med hyfsat många möten inplanerade? Hur många av dessa kommer igång inom rimlig tid utifrån det som är överenskommet?

Det handlar, precis som Moderskeppet skriver, om en viss organisatorisk förmåga. Men det handlar inte om något som inte de allra flesta kan träna upp. Man måste våga vara konsekvent genom att säga ja och nej till rätt saker.

Det handlar också om att, för sin egen trovärdighets skull, våga ta ett eller flera steg tillbaka om något man utlovat inte kommer att hålla. Tystnaden tar inte död på problemet utan kommer bara ligga där och gnaga.

Min personliga målsättning är att vid varje arbetsdags slut ska mitt skrivbord vara rent. Därmed inte sagt att allt är färdigt, men jag har koll på planeringen.

När det gäller möjligheterna att organisera mina mail så begränsas detta kraftigt av det faktum att vi använder oss av det förhatliga Lotus Notes…

Relaterat:

Moderskeppet

 

Andra bloggar om: , , , Intressant.se