Behovsprövat barnbidrag borde prioriteras

Det är förvisso bara Stureplanscenterns Christer Mellstrand som säger det i en SvD-intervju, men likafullt är tankarna om att alla inte ska få barnbidrag i allra högsta grad intressanta.

Problemet är att en fast inkomstgräns eller ett behovsprövat barnbidrag förmodligen är sprängstoff för mer etablerade politiker än Mellstrand.

Hur en förändring ska se ut går att diskutera, men nuvarande sätt att hantera frågan på går egentligen inte att ta på allvar. Det är inte rimligt att vem som helst, som till och med är ekonomiskt oberoende, kan kvittera ut 950 kronor i månaden från statens konto.

Moderaternas Per Schlingmann säger att "på ett sätt är förslaget bra, och det är att han har utgångspunkten att
statens resurser ska gå till de som har verkliga behov. Men vi är ändå
väldigt kritiska mot förslaget, eftersom kan göra det mindre lönsamt
att arbeta."

Jo, om man tänker sig att ge ett ännu högre barnbidrag för de med låga inkomster så kan det säkert få den effekten. Men om man inte höjer nivån för någon, utan bara slopar den för de med höga inkomster, förstår jag inte hur det skulle påverka viljan att arbeta mer än idag.

Att ett gäng borgerliga partier i regeringsställning, och som i vill minska bidragsberoendet i vårt land, inte tagit ett rejält grepp om den här frågan beror som sagt till stor del på hur livsfarlig den är opinionsmässigt.

Relaterat:

Svd1

Svd2

Bloggen Bent

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se