Att publicera namn på Stureplansprofilerna

Jag är generellt sett för att publicera namn på personer som dömts för ett grovt brott.

I det uppmärksammade målet med två killar, 21 och 25 år gamla, som i tisdags dömdes av hovrätten till 4 års fängelse har inte några namn eller bilder blivit offentliga i media.

Däremot valsar ett mail runt där dessa två killar, tillsammans med ytterligare en, presenteras med namn, adress, telefonnummer och fullständigt personnummer.

Problemet med mailet, som går under benämningen "våldtäktsupprop", är att det verkar ha sitt ursprung före tisdagens fällande dom. Det innehåller också en utförlig beskrivning av vad två olika tjejer blivit utsatta för. Det avslutas sedan på följande vis:

"nu går det fria igen och deras
överklassvänner gör allt för att deras övergrepp ska falla i glömska
[…] Vilka är lagarna till för egentligen? Får rika människor göra vad
de vill? […] Ska vi låta dessa rika svin komma undan med ännu fler
våldtäkter?"

Nej, det ska de givetvis inte och det är exakt det som hovrätten visade
med sin dom i måndags. Detta borde också ha berättats i mailet för att
ge den fulla bilden av vad som skett istället för att framställa det som om vårt rättsväsende hade fallit igenom och låtit killarna gå fria tack vare sin bakgrund.

Vi ska självfallet reagera när vi anser att något inte hanterats på ett korrekt vis. Men det är generellt sett farligt att utan någon större insikt i detaljerna, förutom en gripande beskrivning i ett mail, ta ställning till en skuldfråga och vidarebefordra bilder,namn och detaljerade personuppgifter om påstådda förövare.

Att det i sak inte var fel personer som hängts ut i aktuellt mail visar tisdagens dom. Men eftersom mailet alldeles uppenbarligen har sitt ursrpung före domen så fanns det i från början en lucka avseende de två män som nu fått sin dom.

Det finns dessutom fortfarande ett stort frågetecken för det andra fallet och den tredje mannen som i mailet sägs vara skyldig  utan att det finns en dom emot honom.

Jag är medveten om det problematiska i det aktuella fallet, men generellt sett får det inte vara så enkelt att fälla en person man anser skyldig till ett brott som att skriva ett mail med en beskrivning av brottet med bifogad detaljerad information om potentiell gärningsman.

Hur rätt och självklar domen i det aktuella fallet än är får vi inte låta den här typen av mailmobbar valsa runt och påstå sig sitta inne med hela sanningen.

Relaterat:

Dn1

Dn2

Svd

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se