Idrotten förbrödrar – OS-bojkott är ingen lösning

Det är mycket Burma just nu. Krisen förvärras hela tiden. Protesterna i omvärlden är starka. Idag är en röd dag för Burmas munkar.

När det nu verkar gå över styr därborta och människor,efter den lugna starten med fredliga demonstrationer, dödas så kommer kraven från vissa på en bojkott av OS i Beijing nästa år.

Idrott och politik hör inte ihop försöker en del fortfarande påstå. Det är självfallet inte så enkelt. Man kan möjligtvis tycka att det inte borde vara så, men kopplingen och utnyttjandet av Olympiska Spel och andra stora idrottsevenemang har funnits där under överskådlig tid i historien.

Bojkotter av Sommar-OS, med politiska motiv, skedde i Montreal 1976,  Moskva 1980 och Los Angeles 1984 där den sistnämnda mest var hämnd från Sovjetunionen på bojkotten av deras OS i Moskva.

Det som däremot stämmer i mycket högre grad, än att idrott och politik skulle höra ihop, är att idrotten förbrödrar och är ett stort glädjeämne och ett avbrott i många människors annars så dystra vardag.

Det finns givetvis en rad baksidor med åt vilket håll idrottsvärlden går i vissa avseenden, men det går ändå inte att komma ifrån just ovan nämnda faktum, att den är ett av få glädjeämnen i en, i bästa fall, trist vardag och i värsta fall helt kaotisk tillvaro.

Ett färskt exempel på detta, när idrotten sågs som fantastisk även bland belackarna och de rent ointresserade, var när Irak lyckades vinna asiatiska mästerskapen i fotboll.

Att välja en bojkott mot OS i Kina om ett år för att få en förändring i Burma är ingen lösning.

De kinesiska ledarna är förhoppningsvis så måna om att inte äventyra deras stora propagandanummer, Olympiska Spelen om ett år, för att ta de rätta besluten och styra utvecklingen i Burma mot en positiv utveckling. De har dessutom egna starka ekonomiska intressen i landet att slå vakt om.

Aktuella länkar:

Dn1
Dn2

Svd1
Svd2
Svd3

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se