Tråk-Mona och tråk-Fredrik!

Fredrik Reinfeldt behöver snart genomföra en makeover av sig själv på samma sätt som han gjorde med sitt eget parti.

Det har blivit en grå vardag av hans, för ett år sedan, fräscha budskap som valet delvis togs hem med. Det har visat sig hur svårt det är att förnya sig i tillräckligt hög utsträckning för att lyckas behålla intresset och spänningen kvar om vad som ska ske härnäst.

I dagens sommartal i Vaxholm var prat om brist på arbetskraft inom vissa yrken, sänkning av skatten för låg- och medelinkomsttagare från årsskiftet och farhågor om en överhettad svensk ekonomi som regeringen kan tvingas lösas genom ytterligare neddragningar i bidrag eller socialförsäkringen.

Av framtidsvisioner är det just nu tomt på den moderata kartan.

Även Mona Sahlin har idag ägnat sig åt sommartal. För hennes del skedde detta av en händelse i stockholmsförorten Fittja.

Hon fortsätter att teckna in miljarder i vallöften 3 år före nästa val. Efter de tidigare löftena om att höja skatten och återinföra avskaffad fastighets- och förmögenhetsskatt lovade hon idag att det, under perioden 2010-2016, ska investeras 15 miljarder för att förnya och förbättra boendemiljön i de slitna miljonprogramområdena.

På frågan om varför hon inte gjorde någonting åt det här problemområdet när hon var samhällsbygnadsminister i den socialdemokratiska regeringen så erkänner hon de stora bristerna i den egna förda politiken, men att partiets rannsakan efter katastrofvalet för ett år sedan måste resultera i en ny politik. För mig är det ytterligare ett bevis för hennes oförmåga att driva igenom och uträtta någonting konkret.

Det är helt nödvändigt att omvärdera område efter område i den förda politiken för att komma fram till en helhet till valet om 3 år.

Just därför är det en gåta varför Mona Sahlin gång efter gång målar in sig i ett hörn genom diverse olika utfästelser som ska infrias efter en eventuell valvinst 2010 och då i en koalition med minst ett ytterligare parti.

Även om både Mona och Fredrik, som Sahlin själv sådär käckt skulle uttryckt det, just nu förefaller extremt torra och inrutade så tror jag ändå att statsministern har absolut störst chanser att höja sig till en anständig och trovärdig nivå igen.

För när det gäller Mona Sahlin så är hon precis vad hon alltid har varit. Hon är Mona med en, en till synes, stor oförmåga att växla om till rollen som partiledare och potentiell statsminister.

För mig räcker det inte på långa vägar för att övertyga mig om någonting, varken just nu och med största sannolikhet inte heller om 3 år.

Aktuella länkar:

Dn1

Dn2

Svd1

Svd2

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se