Outsourca Vård Av Barn till extern hjälp

Är det dags att skriva kontrakt med ett företag som sköter om städningen, gräsklippningen och vården av min dotter när hon är sjuk?

Riktigt så tänker säkert inte folkpartiet när de föreslår förändrade regler runt vab även om det nästan låter så när Karin Pilsäter säger att "folk ska kunna ha det som jobb, eller vabba som extraknäck.
Studenter, de som pluggar på komvux eller pensionärer ska på det här
sättet kunna tjäna några hundralappar."

Redan idag är det möjligt att överlåta vab-dagar till någon annan i omgivningen för att inte tvingas dra hela det tunga lasset på egen hand. Begränsningen är dock att den som träder in som vårdare själv måste ha ett jobb att ta ledigt från.

Jag tror inte att detta kommer förändra speciellt mycket i det stora hela. Ingen normalt funtad förälder kommer att lämna sitt sjuka barn på någon form av vab-daghem.

Det handlar ju inte om att man kommer hyra in en vab-vakt för att ta hand om ditt jättesjuka barn, utan om att kunna få till både arbete och familj när man har ett barn som inte får gå till dagis, men som väl hemma ändå är så pass piggt att det inte krävs några direkta läkarkunskaper för att fixa en halv- eller heldag tillsammans med farfar eller kusin.

Sedan är jag ganska övertygad om att ingen kommer att lämna sitt sjuka barn till någon som de aldrig tidigare har träffat. Det kommer att vara nära anhöriga, eller andra med en nära relation till barnet, som även i fortsättningen kommer att rycka in till föräldrarna undsättning.

De som idag inte har den möjligheten kommer inte heller i framtiden att lämna sitt sjuka barn till någon som barnet inte tidigare har en relation till. Det innebär att de som verkligen skulle behöva en avlastning, ofta ensamstående kvinnor eller familjer utan anhöriga i närområdet, kommer inte heller i fortsättningen att med ett någorlunda gott samvete kunna lösa sin vardag på ett enklare sätt än idag.

Det handlar om att en del vab-vakter, som idag inte får pengar för sin insats, i fortsättningen kan kvittera ut en ersättning för sin insats. Dessutom är jag alldeles övertygad om att de flesta av dessa ställer upp alldeles frivilligt redan idag och att några hundralappar för insatsen varken gör till eller från i det stora hela.

För att det skulle kunna fungera att hyra in hjälp från ett företag förutsätter detta att man tänker strategiskt redan från början och låter detta företag dedicera en person att lära känna ditt barn redan mycket tidigt. I alla fall i min värld låter det som en utopi, och därmed faller Karin Pilsäters tro om att det skapar extraknäck åt studenter och pensionärer.

Jämförelsen, som jag har läst på ett par ställen, att lämna sitt
barn på dagis är märklig när det där är personal som barnet lär
känna från första inskolningsdagen. Det byggs upp en trygghet
som inte kan översättas till att lämna barnet på en ny och otrygg plats och som dessutom sker
i samband med sjukdom.

Förslaget handlar mer om tydligare regler, vilket är bra, än någon större förändring i praktiken.

Aktuella länkar:

Svd

Försäkringskassan

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se