Joachim Posener är en fri man

Enligt uppgift har de brottsmisstankar som har funnits mot Joachim Posener, en av de inblandade i Trustorhärvan, nu preskriberats. Den häktning i hans frånvaro som funnits har därmed upphävts.

Det är en av de mer fascinerande blåsningar av ett svenskt företag som skett och där man bara blir förbluffad över hur relativt enkelt det var med den rätta fasaden och lagom lättlurad omgivning.

De allra mest ironiska i det hela tycker jag är att det handlar om ett investmentbolag som har till sin huvudsakliga uppgift att ta hand om sina pengar, och som i de allra flesta fall är nitiska i sin kontroll av de bolag de har i sin ägo.

Nu är det säkert inte så enkelt att det inte handlar om dålig kontroll. Det största enskilda anledningen till att det var möjligt var förmodligen alla de olika parter i affärerna runt hela Trustorhärvan, som gjorde den möjlig, och som faktiskt tjänade stora pengar, något som innebar att den misstänksamhet som säkert fanns hos en och annan blev inte blev lika viktig…

De misstänkta för plundringen på drygt 700 miljoner svenska kronor har alla ställts till svars inför svensk domstol, men ingen har slutligen fällts för något brott. Thomas Jisander och Peter Mattsson fälldes i tingsrätten för att sedan frias i hovrätten.

Joachim_posener

Den ende kvarvarande, och den som anses vara hjärnan bakom kuppen, är alltså Joachim Posener som i samband med Trustorhärvan kom ifrån ett fängelsestraff i Danmark, som också det handlade om ekobrott likt de han i mycket större skala är misstänkt för i Trustor.

Nu har tiden runnit ut för att ens få möjligheten att ställa honom inför domstol.

Det ska bli intressant att få höra inblandade personer, inte minst Posener, tala ut nu när det inte längre finns en risk att bli straffad för eventuella brott.

Det som i högsta grad talar emot att han kommer till Sverige igen är att han har en skuld hos kronofogdemyndigheten på 21 miljoner, vilket vore något för Charlie och Mathias i "Lyxfällan" att bita i!

Å andra sidan är misstanken att han fick loss 46 miljoner från Trustorhärvan.

Trustor

För den som inte är insatt i den 10 år gamla Trustorhärvan rekommenderas varmt boken "Svindlande affärer: historien om Trustor" av journalisten och författaren Gunnar Lindstedt som i högsta grad var med och avslöjade hela härvan, något han fick Stora Journalistpriset för.

Där kan ni läsa om alla turer från det att Jonathan Guinness, lord Moyne, går in i Trustor till den misstänkta delaktigheten av Jisander, Mattsson och Posener.

Det går också att höra en radiodokumentär på P3 som  sändes förra året.

Aktuella länkar:

Dn

SR.se

Aftonbladet

Svd

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se