Grov kvinnofridskränkning av Gefle-spelare

Den allsvenske fotbollsspelare som har anhållits för grov kvinnofridskränkning har nu erkänt.

Det handlar om Gefles Yannick Bapupa som greps efter ett bråk med sin fru i fredags kväll. Att brottsmisstanken är rubricerad som grov kvinnofridskränkning innebär att det inte är första gången detta sker, något som han alltså erkänt.

Babupa är ett av de manliga svin som ofta används som ett slagträ i debatten där det generaliseras. Det är här vissa anser att alla vi svenska män bär ett kollektivt ansvar, för Bapupas upprepade våld och för många andra manliga misshandlande svin.

Föreningen han spelar i kommer inte att stänga av honom från spel efter detta:

"Det är
inte aktuellt med någon avstängning. Straffas han så straffas han ju av
samhället och då behöver han och hans familj stöd från oss i stället,
säger sportchefen i klubben."

Så kan man välja att hantera det, att skilja på vad en spelare gör innanför hemmets väggar och när han representerar klubben, men det är att göra det väldigt enkelt för sig.

Stöd och hjälp i en svår situation behöver inte innebära att klubben inte också kan agera genom att tills vidare låta Bapupa se matcherna från sidan. Att han inte är med mot Djurgården ikväll är självklart, frågan är hur det blir sedan?

För inte sådär värst många veckor sedan hade en fotbollsspelare i Elfsborg varit ute på stan och filmats onykter fyra dagar innan match. Detta resulterade i att Elfsborg förtydligade sina regler i ett "Code of conduct" för spelarna:

"Den handlar om att vi ska behandla alla, oavsett religion, hudfärg, ras, kön eller annan tillhörighet, med respekt. Det handlar om att vårda vårt varumärke och att vi är beroende av våra sponsorer, supportrar och åskådare.

När det gäller alkohol finns det dels en punkt om
att spelarna inte ska dricka inom åtta dagar före match, dels en mer
allmän skrivelse om att man oavsett tidpunkt alltid ska sköta sig om
man är ute i offentliga sammanhang."

Nu vet inte jag vilka regler Gefle IF har för sina allsvenska spelare, men om det inte avsevärt avviker från Elfsborg så måste man tycka att det är mycket märkligt att skilja ut Bapupas misshandel av frun ifrån att representera klubben Gefle IF på ett trovärdigt sätt.

Gefle IF är förvisso inte ett lika starkt varumärke som de regerande mästarna från Borås är just nu, men desto större anledning att agera med tydlighet i det här fallet för att visa att kvinnomisshandel inte är acceptabelt om man spelar fotboll i Gefle IF.

Vi får hoppas att klubben agerar bestämt nu när spelaren själv har erkänt.

Det är vid tillfällen, som det här, som det krävs ett resolut agerande av män i maktposition, likt Gefles styrelse och klubbledning. Detta för att inte spruta ännu mer bensin på den eld som ligger och pyr, och som handlar om det kollektiva ansvaret för andra män som utsätter kvinnor för olika vidriga saker.

Aktuella länkar:

Aftonbladet 1

Aftonbladet 2

Expressen

Svenska Fans

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se