CSN till skroten med Maud som chaufför

Visst är det ett alldeles utmärkt förslag att lägga ner någonting som inte fungerar tillfredsställande!

CSN har varit en hackkyckling i många år och även om det blivit bättre är det inte bra nog för att inte istället prova någonting annat som kanske fungerar på ett professionellt sätt.

Centern lutar sig mot det system som finns i Finland och enligt uppgift där fungerar väl.

Förutsättningen för att avskaffa ett dåligt fungerande CSN-system och överföra detta till de traditionella bankerna är givetvis att det inte införs några begränsningar som innebär att villkoren blir olika beroende på vem det är som vill låna pengar till sina studier. Om detta uppfylls finns det ingen tvekan.

En annan förändring som också diskuteras är avskaffandet av fribeloppsgränsen.

Detta ställer jag mig betydligt mer tveksam till av den enkla anledningen att heltidsstudier rimligtvis inte ska vara annat än en heltidssysselsättning.

Fribeloppet för heltidsstudier under 2007 ligger på 85636 kronor. Om man teoretiskt utgår från en timlön för ett extraarbete på 120 kronor motsvarar detta 713 arbetade timmar under 2007, eller om man vill slå ut det per månad drygt 59 timmar.

Om en högre utbildning som sägs vara på heltid ger utrymme för så många arbetade extratimmar per år så är det fel på själva utbildningarna.

Summan på 85636 kronor per år, som man får tjäna utan avdrag på sitt studielån, kan säkert vara något högre för att inte ge för snäva marginaler, men i grunden är detta en alldeles rimlig nivå att kunna tjäna under den tid på året när heltidsstudierna gör uppehåll. Mitt teoretiska exempel, med en timlön på 120 kronor motsvarar  nästan 18  fulla 40-timmarsveckor per år.

Aktuella länkar:

csn.se

Dn

Svd

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se