Bildt behöver inte oroa sig?

Chefsåklagare Jörgen Lindberg såg till att inleda en förundersökning mot Carl Bildt innan han gick på semester igår.

Det är många politiska motståndare i bloggosfären som nu gnuggar händerna av förtjusning över att landets utrikesminister är föremål i denna förundersökning. Men innan alla jublar för mycket kanske det gäller att fundera över vad som skulle kunna komma ut ur detta. Skulle det enbart vara av godo om Carl Bildt blev fälld?

En som funderat över detta är Kulturbloggen:

"Om Carl Bildt fälls i det här fallet blir straffet
böter. Det överlever alldeles säkert vår svenska utrikesminister som
lär vara en av de mest förmögna i högerregeringen.

Men vad händer med öppenheten gentemot kommentarer? Hur många vågar låta bli att ha modererade kommentarer?
[—]
Det blir också mindre levande debatt när det kan ta
ett dygn innan en kommentar syns och nästa som svarar tar då kanske ett
dygn. Det blir en betydligt långsammare diskussion.
"

Detta är en fundering som även jag har ställt mig. Nu har jag inte så där värst många kommentarer att moderera om jag så skulle önska, men självfallet skulle det riskera att göra många bloggar betydligt mindre levande, precis som Kulturbloggen skriver.

Jag är inte speciellt insatt i den juridik som berör detta ämne, något som inte speciellt många andra heller verkar att vara. En som däremot bloggar om detta, och som jag fäster stor tilltro till är Blogge Bloggelito. Det han skriver i sitt långa inlägg kastar ställer direkt många hånskrattande Bildt-motståndares stora förtjusning på ända:

"Jan-Inge Flücht polisanmälde i mars 2007 Carl Bildt för några av de kommentarer som finns på utrikesministerns personliga blogg. Kommentarerna är av det slaget att de kan falla under begreppet hets mot folkgrupp. Idag har allmän åklagare dragit igång en förundersökning med anledning av Jinges polisanmälan. Som en följd har Carl Bildt raderat de inlägg som kommit till hans kännedom som anstötliga för andra – därmed har han också uppfyllt det kriterium som lagen ställer upp, nämligen att inom en vecka efter att ha uppmärksammats på oegentligheter utöva erforderlig tillsyn.
[…]

Den ”ansvarige utgivaren” kan inte ställas till svars för det brott en kommentator gör sig skyldig till, utan enbart för att ha negligerat BBS-lagen – Jinge har alltså fel i sak när han hävdar att Carl Bildt är misstänkt för hets mot folkgrupp. Carl Bildt är överhuvudtaget inte misstänkt för någonting – om förundersökningen leder fram till något konkret kan Carl Bildt eventuellt komma att bli misstänkt för bristande ansvar gentemot BBS-lagen, men aldrig för själva innehållet.
[…]
Det andra problemet gäller BBS-lagens räckvidd.[…]För material som publiceras i annat land kan en svensk person inte ställas till svars – det skulle skapa enorma problem, med tanke på hur mycket större den amerikanska tryckfriheten är än den svenska.[…]Eftersom internet inte känner några gränser innebär detta att vem som helst över hela världen kan lämna kommentarer på Carl Bildts blogg. Det kan handla om en svensk tjej i Texas som skriver något nedsättande om araber – vilket hon har rätt att göra enligt amerikansk lagstiftning."

Om det Blogge utförligt beskriver även kommer att vara den slutsats som det svenska juridiska systemet kommer fram till innebär det en helt annan utgång än vad många kanske tror eller hoppas på.

För det första handlar det om att plocka bort en kommentar när/om man blir uppmärksammad och för det andra har aspekten om var själva bloggens servrar huserar kanske också en större betydelse.

I en kommentar till sitt inlägg skriver Blogge också om den anmälande Jinge:

"Jinge skulle säkert hävda att han gjort Bildt uppmärksam på saken varje dag sedan mars, men dels har Bildt ingen skyldighet (och förmodligen heller ingen vilja) att läsa Jinges blogg, och dels är det en sak för åklagare att bevisa att Bildt faktiskt uppmärksamats på dessa (specifika) kommentarers existens."

Om jag tolkar allt rätt innebär det att, om utfallet blir till Bildts fördel, alla  som modererar sina bloggar i första hand gör detta för sin egen skull. Risken att åka dit för en kommentar föreligger först om man inte agerar när någon påtalar dess olämplighet. Skulle dessutom bloggen server husera utanför Sverige komplicerar det saken ytterligare.

Aktuella länkar:

Blogge Bloggelito

Kulturbloggen

Jinge

Carl Bildt

Dn

Svd

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se