Stockholmare – bli förbannade och återta makten över er stad!

Är det egentligen inte väldigt märkligt när bilden som sprids om vår vackra huvudstad runt om i landet är den om vad som sker i ett kvarter av stan?

Kvarteret, eller vad man nu ska kalla det, är självfallet Stureplan och den håller på att bli synonym med Stockholm för många utanför Stockholms län.

Det är ungefär som den förbannade nidbilden av göteborgare som goa glada gubbar som springer omkring på avenyn och skämtar ikapp precis som Ingvar Oldsberg, Lasse Kronér eller någon annan go gubbe med kepsen käckt på svaj!

Tro mig, den är inte sann…

Samma typ av nidbild etsar sig just nu fast om stockholmare ute i landet och där även saker som champagne och kokain ingår som en del i verklighetsbilden av vår huvudstad 2007.

När dansbandet Torgny Melins porträtteras av TV4  så ligger namnet på programmet alldeles självklart i tiden – "Från Säffle till Stureplan".

När problemet med diskriminerande krogvakter uppmärksammas så är det vid Stureplan problemet är allra störst. Inte på något vis en fjäder i hatten, men säkerligen ett uppskattat fenomen för alla de som bara vill stöta på de "rätta" personerna innanför entrédörren.

Det handlar om att inte, så som exempelvis kan ske  på Grand i Borås, riskera att tvingas befinna sig på samma krog som  Stefan 45 år, klädd i en manchesterkavaj från 80-talet och alldeles för full. Stefan skulle heller aldrig fått sätta sin fot på någon av krogarna där vakterna står och "pointar" ut sina gäster.

Saken är också den att det som sker på Stureplan i Stockholm det ska också ske i Göteborg så småningom. Så sent som i torsdags berättade Göteborgs-Posten om att "Stureplans överklasskultur har nått Göteborg":

"En äldre kille som kallar sig entreprenör berättar att champagnen är
det effektivaste sättet för osäkra ynglingar med rika föräldrar att få
tjejernas intresse. Han beskriver
en bild av ett gäng välbärgade före detta privatskoleelever som ofta
åker till Stureplan för att festa och som jobbar för att få stilen att
frodas även i en arbetarstad som Göteborg."

Det är fritt fram för privatskoleelever att dra till Stureplan, men det är synd att det är den bilden av Stockholm som fastnar på näthinnan hos allt fler svenskar.

Urban Wallin, krönikör på Eskilstuna-kuriren, avslutade sin krönika i lördags på det här viset:

"Storstan blir allt närmare och samtidigt allt längre bort – fågelsången är svår att höra på Stureplan."

Hela min poäng handlar helt enkelt om att alla ni stockholmare, som inte tillhör den där försvinnande lilla gruppen Stureplans-fashionabla människor, måste se till att återta initiativet över vilken bild av er vackra stad som håller på att förorena alla oss lantisars bild av vår gemensamma huvudstad.

Aktuella länkar:

Aftonbladet

Dn

GP

Eskilstuna-Kuriren

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , Intressant.se