Nuder (s)kuggar med återställare

Socialdemokraterna lägger fram sin alternativa budget till den som regeringen presenterade för en tid sedan.

Naturligtvis finns det många och långa kritiska utläggningar till regeringens politik och vad den leder till. Sossarna ska ägna de kommande åren åt att ta fram förslag till ett nytt
skattesystem som ett kraftfullt alternativ till det platta skattesystem
som de anser att regeringen håller på att införa.

Precis som vi redan igår kunde höra från Mona Sahlin så handlar inte politik om återställare utan om att bygga om och bygga nytt. Trots detta gick hon ut och avgav sitt första vallöfte inför valet 2010 när hon sa att alla ska få en a-kassa på 80 %. Det gjorde hon 3,5 år före ett val där hon inte har en aning om hur mycket förändrad a-kassan då kommer att vara. Det är ett modigt löfte.

En annan sak som nog vore på sin plats för att slippa återställaren är att Mona Sahlin måste se till att skaffa partiet en annan ekonomisk talesamn än Pär Nuder. Det finns sossar från den förra regeringen som kan komma undan med det gigantiska misslyckandet i valet, men jag tror att Nuder för många fler än mig är en politisk belastning alldeles för hårt förknippad till Göran Persson. För mig är han i alla fall en mycket svag budgetskugga 2007.

För två år sedan ville han avskaffa förmögenhetsskatten under innevarande mandatperiod. Nu anser han att regeringens avskaffande är helt felaktig och att partiet med största sannolikhet kommer att återinföra både den och fastighetsskatten vid en valvinst 2010.

Vore inte det mest trovärdiga för socialdemokraterna just nu att undvika låsningar runt gamla symboliska frågor (a-kassa, fastighetsskatten & förmögenhetsskatten) och istället arbeta fram det där förslaget till en övergripande förändring av skattesystemet?

Kärnfrågan som sossarna förlorade valet på var jobbpolitiken. Det har
Mona Sahlin erkänt och det man då undrar är vad det är i skuggbudgeten
som är tänkt att ge fler arbetstillfällen? Om man ska utläsa någonting så är det klassiska lösningar som utbildningsplatser och praktikplatser som ska lösa problemet.

Jag skulle vilja påstå att Mona Sahlin nästan garanterat kommer att vinna valet om man lyckas presentera en visionär socialdemokratisk politik där framtiden står i fokus och där tyngdpunkten ligger på en arbetsmarknadspolitik som utgår från en större portion modighet  som inte lutas mot de klassiska lösningarna.

Nya lösningar istället för Nuderska återställare.

I övrigt kan man bara konstatera att det är enklare att lägga fram en skuggbudget än en riktig budget när man inte behöver ta ansvar för konsekvenserna. Så är det nu för den röd/gröna oppositionen och så var det innan för den blå/gröna alliansen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , Intressant.se