Det flagnande blå Sverige

Precis som jag bloggade om för någon dag sedan så ligger socialdemokraterna 8 månader efter valet på skrattretande höga opinionssiffror.

De förlorade valet till stor del på att människor var trötta på sättet att möta framtiden. Det ironiska är  att de stigit till sjyhöga nivåer i folkopinionen på exakt samma svarslösa framtidspolitik.

DN presenterar under rubriken "Blått Sverige har blivit rött" en Temo-undersökning som visar hur det i valet blåmålade landet snabbt har blivit rött igen.

Under denna blåa färg dyker det upp något som villrådiga svenskar uppenbarligen mycket snabbt fallit tillbaka till – det röda partiets trygghet. Hade det handlat om en starkare opinion beroende på en förändrad syn på olika frågor och en politik med framtidsanda hade jag haft lättare att köpa det snabba återtåget till socialdemokraterna.

Men nu handlar det inte om någon nymålad röd politik som har målats över alliansens blåa. Det handlar om att många alliansröstande svenskar grundmålade sin övertygelse alldeles för dåligt.

Resultatet har blivit att den flagnade tämligen snabbt efter valnatten och därunder finns en röd rostskyddande färg som innebär en trygghetsfaktor, efter det svindlande och uppenbarligen ogenomtänkta beslutet att rösta fram en annan regering, men som inte på något vis glänser eller ger upphov till några frivolter av upphetsning.

En som beskriver den krassa verkligheten för många återvändande socialdemokrater något mindre målande än vad jag gör är Magnus Ljungkvist i sitt inlägg "Demokrati är på riktigt":

"Det finns ingen ångervecka. Det är bra. När man går till valurnorna
är det på riktigt. Rösten man lägger där är den röst som räknas. De som
blir valda blir det på riktigt. Politiken de för är på riktigt.
Demokrati är ingen lek, och det finns ingen ångervecka.

Det är viktigt att komma ihåg det när man läser DN:s specialbeställda opinionsanalys
av hur opinionsvindarna blåst över landet. Blått har blivit rött. På
den borgerliga regeringen har man redan tröttnat. Skälen därtill är väl
kända. Väljarna blev lovade en lite fräschare socialdemokrati och fick
en regering som driver borgerlig politik. På riktigt. Och det finns
ingen ångervecka.

[—]

Stor skada gör det. Men det får vi leva med. Demokrati är på riktigt. Och det finns ingen ångervecka."

Hur stor skada de närmaste åren kommer att innebära är vi nog inte helt överens om. Jag tillhör en av, vad det verkar som, väldigt få svenskar som bytte sida och som fortfarande inte har haft anledning att ångra mitt val.

Men i frågan om att demokrati inte är någon lek och att det inte finns någon ångervecka är vi helt överens.

Andra bloggar om: , , , , Intressant.se