Britneys förlorade ungdom

Det är snart tio år sedan Britney Spears slog igenom med "Baby one more time". Hon gjorde det parallellt med att de gamla kompisarna i  "The Mickey Mouse Club" också slog igenom.

För Christina Aguilera och Justin Timblerlake har tiden sedan slutet av 90-talet handlat om att etablera sig och befästa en plats bland de absolut största. För Britney Spears har det handlat om en berg och dalbanekarriär där de senaste 2-3 åren inneburit en riktigt rejäl svacka med allt annant än gulliga bilder och rubriker.

Hon jämfördes med och påstods vara den "nya" Madonna. Den jämförelsen finns det ingen som helst relevans i varken då eller nu. Där Madonna varit en frontfigur och ikon  sedan 25 år tillbaka har Britney trots några bra poplåtar inte kommit närmare att vara en ny Madonna än när de kysstes på en MTV-gala för ett antal år sedan.

Där Madonna dök upp från en komplicerad uppväxt, tvungen att kämpa sig fram till det stora genombrottet vid 24 år ålder har Britney Spears varit tjejen som hela tiden skulle bli den stora stjärnan och det är förmodligen därför vi sett den reaktion som kommit de senaste åren.

Vi vet egentligen inte hur mycket hon gått ner sig och hur vilda nätter hon lever, för det är trots allt pressen vi har att lita på. Men det är inte någon ovanlighet att vi ser personer som uppfostrats från barnsben att bli stjärnor sedan på ett eller annat sätt balla ur. Det allra mest tydliga exemplet på detta är Michael Jackson. Även om det också där finns stora mytbildningar med i beskrivningen så är han ett tragiskt exempel på vad en elitinriktad uppfostran rent personligt kan leda till.

Nu tror inte jag att Britney är något "Jacksonfall", utan mer att det hon har levt ut de senaste åren är en reaktion på en bristfällig barn- och ungdomstid. Det sker inom showbusiness och sportens värld och det hade säkert likaväl kunnat vara Christina Aguilera eller Justin Timberlake som stått för de svarta rubrikerna och bilder på både det ena och det andra.

I dagarna har hon stått på scenen igen. Britney Spears kommer säkert tillbaka på något vis som artist,  men någon ny Madonna har hon aldrig varit i närheten av att bli och det kommer inte heller att ske i framtiden. Britney ska var glad om hon kommer tillbaka på god Britney Spears-nivå någonstans mellan den blivande fängelsekunden Paris Hilton och den skönsjungande  Christina Aguilera…

För övrigt kan nämnas att i augusti nästa år kommer det att firas 50-åriga födelsedagar av både "The Queen" och "The King of pop". Den 16 fyller Madonna och den 29 fyller Michael Jackson!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se