Mats Odell överraskar rejält

Ibland bara händer det! Människor som man tidigare haft oerhört svårt att förstå varför de befinner sig där de gör prickar rätt i något som höjer deras ranking.

För mig är den personen idag finansmarknadsminister Mats Odell (kd). Han föreslår en folkbildningskampanj i vad vi bör tänka på för att sköta vår privatekonomi på bästa sätt.

"Han menar att den
privatekonomiska sfären blivit mer och mer komplicerad. Många aktörer
på kreditmarknaden, fler valmöjligheter, snåriga erbjudanden, viktiga
pensionsval samt svåra skatte- och deklarationsregler gör att
medborgaren ständigt hamnar i underläge gentemot både marknadsaktörer
och myndigheter."

Han drar alltså till med regeringens egen version av "Lyxfällan" för att landets medborgare ska få möjligheter till en större insikt i sin vardagsekonomi.

Det finns garanterat många som nu rynkar på näsan och undrar "varför i h-vete ska politikerna lägga sig i hur jag sköter om min surt intjänade pengar?". Vi får väl se hur kampanjen kommer att gestaltas, men oavsett detta anser jag att frågan i allra högsta grad är relevant för många, många fler än vad vi och dom själva egentligen anar. Samtidigt tror jag också att landets kreditgivare borde ta sig en riktigt rejäl funderare på vilka kriterier som krävs för att låna pengar idag.

Det finns en stor privatekonomisk okunskap som i kombination en rad olika penningtörstande företeelser inte minst lockar många unga in i en ond ekonomisk spiral.

Hur många tusenlappar tror ni har spelats bort på poker i helgen?
Hur många av dessa tror ni har betalats genom ett enkelt och flexibelt sms-lån?

En sista fråga: är inte detta ett typexempel på något som socialdemokraterna insett vikten av och inte som nu en kristdemokratisk finansmarknadsminster?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se