Marcus Hellners genombrott

Att Charlotte Kalla har slagit igenom vid skid-VM har säkert inte undgått så många sportintresserade vid det här laget.

Men det finns en annan åkare som jag ärligt talat inte visste vem han var före VM som också slagit igenom på allvar. Det handlar om Marcus Hellner som gjorde en fantastisk debut i det svenska stafettlaget i morse.

Han blev i och för sig nia i det där snöiga loppet över 15 km i veckan, men det tog jag inte på allvar efter det lotteri som den tävlingen handlade om. Men det han gjorde på den tredje sträckan idag var ett rejält genombrott.

När han vaknade i morse var det inte ens meningen att han skulle vara med, men när Johan Olsson visade sig vara sjuk blev det debut för Hellner. På frågan om han hade trott på detta igår kväll svarade han proffsigt att han räknade med att köra en tredje eller fjärdesträcka. Den inställningen måste man ha även om man inte är uttagen från början, svarade han.

Jag trodde det var kört för Sverige när Hellner gick ut tillsammans med Berger och Legkov och med Axel Teichman en halvminut efter. Men han höll hela vägen och hade dessutom dragit ifrån tysken Teichman.

Att det ändå "bara" blev brons beror helt enkelt på att Sverige inte har en avslutningsåkare med rätt krut i en spurt. Anders Södergren åker sådär lagom jämnbra hela vägen, men blir återigen slagen utan strid i en spurt.

Oavsett detta var brons en stor överraskning med två debutanter i laget. Även Martin Larsson på första sträckan gjorde sin debut i stora sammanhang.

På söndag avslutas skid-VM med en förhatlig 5-mil i klassisk stil med masstart och återigen kommer då Södergren och Fredriksson att ligga med i täten för sedan blir slagna av några norrmän och några tyskar den sista kilometern.

Andra bloggar om: , , , , ,