Varför VM i Sapporo?

Man ska självklart alltid försöka bredda sin idrott och sprida den världen över, men om man förlägger ett världsmästerskap i längdåkning till Japan så kräver det lite mer än vad vi hittils har sett.

I de inledande sprinttävlingarna har snön antingen varit som ett uthällt sockerpaket eller som en spårig isbana.

I morse inleddes distansgrenarna med herrarnas skiathlon 15+15 km. Jag har aldrig sett så många omkullåkningar och andra konstigheter som i den här tävlingen. Tre av de svenska åkarna drabbades mer eller mindre av tillbud som sänkte deras teoretiska chanser till framskjutna placeringar. Anders Södergren dundrade omkull så att han var alldeles groggy, Mattias Fredriksson körde också omkull och tappade ett tiotal sekunder.

Men värst drabbades Johan Olsson som när han befann sig i täten inför det avslutande varvet fick en drickalangande ledare rakt framför sig, kolliderade in i honom, tappade luften och minst 30 sekunder i tid.

Flera av åkarna sa efteråt att det på vissa ställen var som att åka
in i ett sandat område som i bästa fall bromsade in farten rejält eller
i värsta fall resulterade i ett fall.

Det finns ingenting som säger att Sverige annars skulle fått en medalj, men den här typen av orsaker som beror antingen på banans karaktär eller att en serviceman i hetsen ställer sig på fel ställe är inte acceptabelt i ett VM oavsett var det går.

Jag har ingenting egentligen emot att skid-VM arrangeras i Japan, Guatemala eller Trinidad-Tobago. Men jag har någonting emot när man förlägger ett mästerskap till ett land som inte klarar av att presentera och prestera lika proffessionella tävnlingar som i Italien, Sverige,
Tyskland eller USA.

Missionera gärna ut konsten i både längdåkning och andra vinteridrotter till mindre framstående länder, men låt då detta ske utan att det går ut över världselitens mästerskap.

Ja, jag vet att Japan har, eller i alla fall hade, några framstående
åkare i nordisk kombination, men det räcker liksom inte som argument
för ett helt världsmästerskap.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se