Jämställdhet i kyrkans namn

Ibland blir det lättare att förstå saker. En sådan sak som jag idag förstår ännu bättre är varför Svenska Kyrkan tappar mark. I alla fall förstår jag varför de borde tappa i förtroende hos alla moderna människor.

Det handlar om en till synes anspråkslös artikel i dagens Borås Tidning av Pelle Boersma (ej på nätet). Han har varit på besök på Byttorps församlingshem och deras "fartfyllda ungdomsgård":

"På övervåningen är tjejerna. På nedre våning är killarna.

– Det handlar inte om att vi vill behålla könsrollerna, men ibland behöver tjejerna och killarna få vara för sig själva, säger ledaren Gerd Esselius."

Ja, eller så kanske det vore på tiden att vakna upp från vanföreställningen att killar måste röja och tjejer sitta och pilla med gulliga saker i lugn och ro. En av de andra ledarna utvecklar uppdelningen:

"Killarna gör sig hörda mycket mer och då blir det lätt att tjejerna håller sig undan. Vi gör så här så att tjejerna för stå i fronten ibland också. Tjejerna får chansen att prata tjejsnack när inte killarna är här."

Om det stundande sportlovet:

" Men snart är det sportlov och då blir det lite annat i fokus. Killarna ska göra en egen film, medan tjejerna ska träna in en liten kabaré som de ska spela upp."

Är det inte fantastiskt hur genuspedagogiken formligen lyser med sin frånvaro i deras uttalanden, men även i frånvaron av någon form av ifrågasättande från journalisten Pelle Boersma. Han ser det mest som en fartfylld ungdomsgård. Farten och fläkten står killarna för på ett lika naturligt sätt som det lugn tjejerna tillåts ägna sig åt.

Sedan har de säkert inte någon formell anledning att bedriva en
verksamhet med en modern syn på genuspedagogiken, men nog borde de ändå
ha en betydligt bättre insikt om detta än så här. Nu tror ledarna att det är bäst att killarna röjer och tjejerna pratar tjejsnack. De verkar inte ha ägnat en enda tanke åt att deras resonemang troligtvis får motsatt effekt. Tjejerna blir tjejigare och killarna blir ännu mer röjigt killiga.

Låt den som vill vara röjig var det och den som vill ta det lugnt göra det oavsett kön.

Vilken inställning Borås Tidning har, i alla fall vissa av deras journalister, lyser också igenom i den totala brist på nyanserade frågor i anslutning till stenåldersinställningen som personalen får visa upp.

Fortfarande på 80-talet delades det upp när jag gick i skolan. I slöjden mellan trä- och syslöjd, i gymnastiken när läraren lät killarna springa terrängbana samtidigt som tjejerna ägnade sig åt redskapsgymnastik med benägen hjälp av läraren i fråga.

Detta är snart 25 år sedan och det har hänt mycket i samhällsdebatten på området. Men på Svenska Kyrkans församlingshem på Byttorp i Borås, och hos vissa journalister på Borås Tidning, har utvecklingen stått helt stilla sedan min uppdelade slöjd och gymnastik på Stenbocksskolan i Ulricehamn.

Sedan kan man i och för sig fundera på vilket motiv gymnastikläraren hade när han instruerade alla tjejer i konsten att hoppa bock…

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se