Fildelarutbildning hos polisen

Jag läser att den svenska polisen haft besök från USA som föreläst på polishögskolan om upphovsrätt och fildelning. Detta upprör självfallet Piratpartiet som tycker att det är helt fel att svensk polis beblandar sig med hemska amerikanska poliser från FBI.

"Det här är ytterligare ett tecken på att svensk polis blandar ihop en
amerikanska intresseorganisation med rättsväsendet och låter de få
fritt spelrum på det här sättet, säger Christian Engström, vice
ordförande i Piratpartiet"

Om det finns någon konsekvens i resonemanget så skulle svensk polis med andra ord aldrig ta in några influenser och kunskaper från något annat land i världen då detta riskerar att blanda ihop olika intressen.

Ett seminarium på polishögskolan betyder ju inte nödvändigtvis att den svenska polisen anammar FBI:s idéer rakt av, men det finns kanske delar av deras arbetsmetoder som är intressanta.

Jag som i min enfald trodde att polisens huvuduppgift var att inom lagens ramar på ett så bra sätt som möjligt handlägga alla olika typer av ärenden. Men det marginellt existerande Piratpartiet tycker uppenbarligen annorlunda:

"Rättsväsendet gör misstaget att betrakta de här
organisationerna som någon slags privat poliskår. Deras enda intresse
är att bevara sina gamla lukrativa monopol. De här organisationerna har
inte i vårt rättsväsende att göra, säger Rickard Falkvinge"

Ska den här typen av utrikes inblandning bara vara fel när svensk polis lyfter blicken i fildelarfrågan eller gäller den även andra områden som polisen ansvarar för?

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se