Analys av situation Zlatan

Svensk landslagsfotboll har hamnat i ett ohållbart Zlatan-tillstånd.

Det finns ingen som vinner på att den nuvarande tysta konflikten fortsätter och tar energi från det viktiga i sammanhanget. Inte Zlatan, inte Lagerbäck och hans landslag och inte Lagrell på fotbollförbundet.

Som läsare av den här bloggen mycket väl vet står jag på Zlatans sida, både för att få lite balans i diskussionen och för att jag faktiskt anser att han är viktigare för svensk landslagsfotboll de närmaste åren än vad Lars Lagerbäck och Roland Andersson är.

Bara för den sakens skull är jag inte naiv nog att tro att Zlatan är utan skuld i den ohållbara situationen.

Det är så enkelt att ställa sig på förbundskaptenens sida i konflikten, men det är få som ger sig tid att analysera hur Lagerbäck har agerat genom åren. Den del vi vet något om vill säga.

De nya hårdare förhållningsreglerna som Zlatan, Mellberg och Wilhelmsson åkte dit på i Göteborg var på pappret alldeles okej. De följde inte gemensamma överenskommelser. Följderna av detta ser vi nu frukten av när två accepterat tillrättavisningen och Zlatan av olika anledningen inte accepterar sakernas tillstånd. Robert Laul kommenterar detta så här:

"År efter år efter år under Söderberg/Lagerbäck och Lagerbäck/Andersson
har landslagsspelarna kunnat komma och gå som de ville, göra som de
ville, bete sig som de ville; Söderberg och Lagerbäck och Andersson har
accepterat, accepterat och accepterat. Sedan skulle reglerna helt
plötsligt ändras och utan att spelarna hann fatta den nya ordningen var
tre av de största profilerna hemskickade. Det visade sig vara en
kostsam bestraffning."

Simon Bank:

"Zlatan Ibrahimovic är inte Marcus
Lantz eller Tobias Grahn – han är inte vilken besvärlig jävel som
helst, utan en världsstjärna. Det är värt alla möjliga eftergifter att
ha med en sådan spelare."

Till detta kommer att Zlatans kompis Olof Mellberg avsade sig lagkaptensbindeln och ersattes av meningsmotståndaren Fredrik Ljungberg. Om detta tycker Zlatan garanterat inte speciellt mycket positiva tankar. Mellberg kunde som lagkapten tala för Zlatan, något som Ljungberg med säkerhet inte gör i onödan.

Det saken handlar om i det långa perspektivet är att det behövs en ny sheriff i stan. Lagerbäck/Andersson har stora möjligheter att ta Sverige till EM nästa år. Men till vilket pris och hur kommer tongångarna att låta om det inte lyckas i resten av EM-kvalet.

Vems envishet kommer då att vara mest impopulär? Lars Lagerbäcks eller Zlatan Imbrahimovic?

Det är dags för de båda envisa musslorna att öppna sig och redogöra för sanningen i denna ohållbara situation som drar musten ur svensk landslagsfotboll. Det handlar om att Zlatan måste svälja stoltheten och Lagerbäck måste agera som den ledare han är satt att vara.

Andra om detta:

Robert Laul, Bosse PetterssonSimon Bank, Mattias Lühr, SvD, Jinge, DN, Olof Lundh 

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se