Är Mona Sahlin kvoterad?

Den gamle räven Ulf Nilsson spyr som vanligt galla över det mesta som händer i vårt land. Den här gången är det givetvis aktuella Mona Sahlin som får sin beskärda del.

Meriter inom politiken är en subjektiv bedömning. Oavsett vad man tycker om Mona Sahlin så tillhör hon tveklöst en av de mest meriterande personerna som socialdemokraterna har att tillgå som partiledare när först Göran Perssons kronprinsessa Anna Lindh blev mördad för 3,5 år sedan och några andra mer populära personer tackat nej till att efterträda honom.

Det Ulf Nilsson med stor sannolikhet har rätt i är att den största anledningen till att hon inte blev partiledare redan 1996 var inte hennes slarv i sig, utan att någon vänlig sosse försåg media med  uppgifterna.

Att meritera sig som partiledare inom socialdemokratin kan förresten inte ha varit speciellt enkelt de senaste 12 åren. För finns det någon mer än Göran Persson som har tagit åt sig äran för vad socialdemokraterna säger sig ha uträttat under den här perioden – först som finansminister och sedan som enväldig statsminister med ett gäng marionettministrar i sitt ledband.

Det Ulf Nilsson inte gör i sin krönika på Sourze (via "morfars blogg") är att tala om vilken man i partiet som är mer lämplig. Jag kan själv ifrågasätta det märkliga i att det under hela processen inte verkar ha funnits  med ens som ett alternativ att det finns en man i partiet som på lika villkor skulle kunna vara ett alternativ. Att det sedan inte finns någon klart lysande manlig stjärna är en annan sak, men nog vore det intressant att få veta vem Ulf Nilsson vill se istället för Mona Sahlin.

Att kvotera in sin partiledare efter kön är som sagt ytterst märkligt, men vem av den andra kvoten är ett bättre alternativ?

Bodström? Pagrotsky? Nuder? Österberg? Morgan Johansson? Vem?

Ett partiledarval för socialdemokraterna handlar givetvis om kompetens att leda partiet, men det handlar också om att klara av en roll som landets statsminister efter valet 2010. Det är säkert så att Mona Sahlin inte kommer att leda partiet på samma sätt som Göran Persson.

Hennes ledarstil kanske uppmuntrar andra personer att våga ta betydligt fler egna initiativ än vad som förefaller ha skett under Perssons ledning. Det kan, tillsammans med den nya syn på sin politik som jag har efterlyst, mycket väl vara vad som krävs för att återta makten 2010.

Flipp eller flopp för Mona vet vi inte än på ett bra tag. Hur populär var Göran Persson som finansminister, partiledare och statsminister de första åren?

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se