Kärnkraftssäkerhet, ja tack!

På Forsmark lallas det omkring i berusat tillstånd på arbetstid.

Det handlade om tre personer som arbetade för en entreprenör som fick åka hem efter alkoholtest. Tyvärr inget konstigt med det. Det är inte bra, men det skulle teoretiskt sett kunna hända vilken dag som helst på i princip vilken arbetsplats som helst av någorlunda storlek. I  riksdagen, på Volvo Lastvagnar eller Maxi Stormarknad i Mölndal.

Det är ett bekymmer som är mänskligt och som endast går att få bort genom daglig nykterhetskontroll på de arbetsplatser det anses nödvändigt. Forsmark och övriga reaktorer är kanske sådana arbetsplatser.

Det som gör mig mer förbannad, som kärnkraftsvän och förespråkare för en utbyggnad, är att den allmänna säkerheten inte verkar ligga på den nivå som den måste göra. Ansvariga personer  borde se till sitt egenintresse så att det inte ska kunna lyftas fram minsta tvivel över hur säkerheten fungerar för att inte ge gratismöjligheter att vända den postiva opinion som finns till fördel för kärnkraften.

Nu väcks de slumrande, men ack så blodtörstiga, kärnkraftsmotståndarna till liv både lite här och där. Det är inte bara på opositionssidan dessa motståndare finns. Även inom alliansen, och då i första hand hos centerpartiet, finns det garanterat ett slumrande missnöje med hur kärnkraftsfrågan hanteras.

De har haft motvind i debatten ett bra tag nu, men den här typen av relevant kritik mot säkerheten ger givetvis syre att resa sig upp igen med betydligt mer på fötterna i debatten än vad som varit fallet. Det märktes inte minst på Maria Wetterstrand när hon igår formligen lyste av självförtroende när hon debatterade med Fredrick Federley i Aktuellt.

I det här läget har jag full förståelse för den kritik som framkommer. Skillnaden mellan mig och kärnkraftsmotståndarna är att de använder kritiken för att kunna stänga alla reaktorer.

Jag vill använda kritiken för att ytterligare skärpa säkerheten för att sedan kunna bygga ut kärnkraften i vårt land precis så som sker i andra europeiska länder.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se