Hillary for President

Så kom då det väntade beskedet  som drar igång valrörelsen för det amerikanska presidentvalet i november nästa år på allvar, i alla fall för oss svenskar. Hillary Clinton meddelade att hon påbörjar det mödosamma arbetet med sikte på Vita Huset.

Hon säger själv att hon påbörjar diskussionen med det amerikanska folket för att hitta rätt lösningar på en rad problem, bland annat "how to bring the right end to the war in irak and to restore respect for america around the world".

Hillary_clinton

I frågan om respekten för USA i världen har vilken amerikansk president det än blir öppet mål att göra det bättre än vad George W Bush totala misslyckande har lett till.

Många i Sverige kan få för sig att Hillary Clinton kliver ut på den röda mattan för att lattja hem presidentposten. Så är det definitivt inte.

Det är inte ens på långa vägar säkert att hon blir demokraternas presidentkandidat. Hennes först kamp handlar om att kämpa ner vicepresidentkandidaten från 2004 John Edwards och Barack Obama som enligt Lennart på "Det progressiva USA" redan har ett försprång som kan bli svårt att hinna ikapp. Enligt honom är hon som ett rött skynke för den Kristna Högern, som gör vad som helst för att stoppa henne, och står dessutom för långt till höger i frågan om kriget i Irak.

Vi lär få höra mer om Mrs Clinton och hennes demokratiska motståndare under det närmaste året.

Frågan är för hur många generationer framåt som George W Bush har förstört förtroendet för USA:s utrikespolitik ute i världen. Det räcker med största sannolikhet inte med en ny president i 4 års tid, utan kommer att ta betydligt längre än så att reparera.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se