Pinocchio – kulturellt alibi för Borås

Det senaste året har det pågått en lokal debatt i Borås om huruvida stan ska ställa upp en staty föreställande Pinocchio eller inte.

Det handlar om en nio meter hög staty gjuten i brons till en kostnad av 11 miljoner som är skapad av den amerikanske konstnären Jim Dine. Den ska, om det blir aktuellt, tillverkas på Dines eget gjuteri i Oregon och sedan fraktas över Atlanten till Borås.

Pinocchio_jim_dine_bors_1

En, om inte pikant, så i alla fall intressant detalj i sammanhanget är att personen som från början initierat frågan och sedan agerat lobbyist för ett genomförande är Bengt Swegmark som är ordförande i Stiftelsen Fokus Borås och vän med konstnären Jim Dine.

Som en milt sagt måttligt konstintresserad person förstår jag inte riktigt uppståndelsen. Om det finns ett intresse från Stiftelsen Fokus Borås och andra privata finansiärer att köpa Dines nio metersstaty och ställa den på en privat tomt i Borås så är det fritt fram från min sida. Men se till att inte använda en krona av Borås Stads skatteinkomster för detta ändamål.

Stan ska inte lägga sina resurser på en italiensk sagofigur skriven av Carlo Collodi. De resurser som finns avsatta för kulturella ändamål av det här slaget ska läggas på det som visar vad Borås är för stad.

Nu handlar det mer om att köpa till sig en liten bit kulturellt alibi starkt påverkade av privata lobbyister med vänskapsband till säljaren.

Låt bli det och låt istället Swegmark och hans vänner pynta upp 11 mille för att ställa Pinocchio på en privat parkering nånstans i stan.

Svenska bloggar om: , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se