Nya topplistan

Hitlistan som presenteras på P3 varje vecka innehåller från denna veckan en stor förändring när topplistan för singlar baseras både på försäljning av fysiska skivor och downloads till mobiler och datorer.

Det är en självklar utveckling för att en topplista av det här slaget ska behålla någon trovärdighet.

En undran jag får när jag sitter och lyssnar på denna veckas lista är hur i hela världen det nu går att kontrollera det korrekta i en lista där även downloads ingår. I princip kan en enskild artist eller ett skivbolag sitta och ladda ner "rätt" låt tillräckligt många gånger för att hamna bra till på listan och därmed skaffa sig relativt billig publicitet.

Anledningen till min misstänksamhet är när den första listan av det här slaget visar en helt ny låt på förstaplatsen. Linda Sundblad från gruppen Lambretta tar denna skalp med sin alldeles nya låt "Oh father".

Jag ska inte utan några bevis påstå att låten inte har gjort sig förtjänt av detta, men som en relativt stor lyssnare på både Sveriges Radio och reklamkanalernas sändningar så har jag aldrig hört den här låten tidigare.

Sedan kanske den här typen av listor spelar mindre roll nu än vad de gjort. Men i så fall skulle det inte heller finnas anledning till det jag ifrågasätter.

Är det någon som vet hur Grammofon Leverantörernas Förening sammanställer topplistan och har kontroll på de risker jag påpekar?

Update 1:

Helen Rönnmark på Ifpi svarar via mail så här till mig om hur kontrollen sker:

"När
det gäller statistikleverans från de leverantörer som säljer digitalt
distribuerad musik så är det viktigt både för dem och för oss att informationen
är pålitlig. Vi får kontinuerliga rapporter från dessa leverantörer och ser
snabbt om det skulle ske stora avvikelser och då agerar vi genom att kontakta
leverantören för att få en förklaring, precis på samma sätt som vi gör när det
gäller statistiken som vi får från skivbutikerna."

Update 2:

Jag har hört Linda Sundblads låt x-antal gånger den senaste veckan och den är faktiskt riktigt bra!

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se