Mycket sprit och lite pluggande

"Vi behöver festa för att kunna koppla av"

"Vi är bara ute efter att ha roligt"

"Vi kan vara utan alkohol om vi vill"

"Jag tror inte det hade gått lika bra att plugga utan alkohol"

Tror ni att det är en femtonåring "cool" kille som uttalar sig så här?

Nej, det är två högskolestuderande killar på 21 och 23 år som i gårdagens Borås Tidning (ej på nätet) fick utgöra exempel på det omfattande supandet under studenttiden.

Det dricker 2-3 gånger per vecka för ungefär 500 kronor varje gång. De inser inte hur nära beroendet de är och de inser förmodligen inte heller hur mycket sämre de blir på att ta till sig den kunskap som de betalar dyra pengar för.

Det låter som extremt mycket pengar som jag inte kan tänka mig att alla studenter kan avvara på sprit varje vecka. Men man blir lika mycket alkoholist på dyra drinkar betalda av pappa som man blir av billig öl som studentkåren serverar i plastmuggar.

Det berättar att de kan gå direkt från efterfesten till en föreläsning och att de till och med fått ta en återställare för att klara situationen. Det skulle inte kunna förekomma på någon annan normal arbetsplats i Sverige att man kan komma full till jobbet på det viset som uppenbarligen är relativt vanligt.

Vilka gränser sätter våra högskolor och universitet för den här typen av grava problem som faktiskt handlar om missbruk? Vilket socialt ansvarstagande har de för sina studenter som super ner sig under studietiden?

De kostar inte bara pengar i form av en studieplats, utan att också i förlängningen riskera att före 25 års ålder ha utvecklat ett alkoholmissbruk som kommer att kosta staten ännu mer pengar.

Det är inte direkt så att mina fördomar om ett för många glassigt studentliv har minskat med detta reportaget. Sedan är det väl i och för sig inte speciellt glassigt att supa ner sig…

Även Sadsmile har kommenterat BT:s reportage.

Svenska bloggar om: , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se