Insidertips om Nobelpriset

Det börjar bli dags för annonsering av alla olika nobelpris under de närmaste veckorna. Litteraturpriset delas ut av Svenska Akademien någon av de kommande torsdagarna i oktober.

Inför det priset såg jag igår ett inslag på rapport där spelbolaget Ladbrokes sverigechef Nicklas Kulti intervjuades om det spel som bolaget har på just litteraturpriset. Han blev ifrågasatt om risken för att tips från akademiens ledamöter kunde innebära insiderspel på rätt författare. Kulti svarade att de har fullt förtroende för de aderton.

Det är ett mycket märkligt svar som rent praktiskt innebär att den av ledamöterna som satsar pengar på rätt författare helt riskfritt kan kamma hem relativt stora summor.

100 000 kronor som satsas på svenske Thomas Tranströmer ger 1 300 000 kronor tillbaka. Samma summa som satsas på den nuvarande favoriten Orhan Pamuk skulle innebära 350 000 kronor i fickan.

Nu handlar det inte om några nobelprispengar men nog låter det som en frestande tanke att läcka lite till en bulvan som satsar den vinnande författaren.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se