Ät sunt med sunt förnuft

Medelhavsmat, GI-metoder eller vad det nu är för olika råd om hur vi ska bevara vår hälsa på bästa sätt är oändliga.

Nu visar en holländsk undersökning att det är den nordeuropeiska husmanskosten som ger den bästa hälsan.

Så heter det idag. Vilken undersökning som gäller imorgon vet vi inte. Vi vet inte heller vem som beställt den holländska undersökningen för att vinna så mycket som möjligt ekonomiskt på resultaten.

Hälsohysterin i vår tid är odrägligt jobbig och samtidigt väldigt enkel att lösa, i alla fall på pappret. För den stora massan människor handlar precis som i så många andra fall om sunt förnuft oavsett vad det förnuftet går ut på för metod.

Det handlar inte bara om att bli smal, det i sig är inte god hälsa. Det handlar om att hitta en balans i maten precis som i allt annat och då hjälper det inte att bara äta rätt även om det givetvis hjälper till.

De är paradoxalt att samtidigt som hälsa, fitness  och ett vacket yttre inte  har varit så aktuellt i modern tid så brottas vi med en accelererande fetmaepedemi i västvärlden.

Diskussionen om högre moms på fet mat är idiotisk från början till slut. Den som har problem med sin hälsa i form av fetma kommer inte att lägga om sin kost för att chipsen eller läsken blir 5 kronor dyrare per förpackning.

Det är lika dumt som att inbilla sig det orealistiska i att en alkoholist skulle sluta supa för att Explorer blev 30 spänn dyrare på systemet eller att någon som missbrukar heroin skulle sluta om heroinet blev 1000 kronor dyrare.

Ett sådant beslut enskilt resulterar bara i dubbel börda för de som verkligen behöver ändra livsstil. De fortsätter äta samma skitmat och blir samtidigt fattigare varje månad när priset på maten höjs.

För oss "vanliga" som äter onyttigt då och då spelar det nog inte så stor roll. Jag lär fortsätta köpa min chipspåse även om den ökar från 18 till 25 kronor påsen.

Svenska bloggar om: , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se