Kärnkraften en valfråga?

Den senaste veckan har miljöfrågorna helt plötsligt hamnat högst upp på dagordningen. Om det delvis beror på fortsatt nyhetstorka vet jag inte.

Först var det reaktor 1 på Forsmark som stängdes av på grund av ett tekniskt fel i samband med ett underhållsarbete förra veckan.

Säkerhetssystemet fungerade.

Och nu idag är det båda reaktorerna i Oskarshamn som stängts av efter kontroll av samma fel som i Forsmark.

På Ringhals har kontroller också gjorts och där konstateras inte någon anledning till åtgärder.

Säkerhetsproblemen har tagits på allvar och åtgärdas nu.

Miljöpartiets Peter Eriksson skriver på sin blogg om händelsen på Forsmark:

"Incidenten vid Forsmarks kärnkraftverk är en tankeställare för många.
Alla de som de senaste åren börjat lita på påståendena om att
kärnkraften är säker blir nu ordentligt omskakade och får tänka om."

Det är klart att man kan välja den tolkningen av de senaste händelserna. Jag väljer själv att ha fortsatt full tilltro till kärnkraften i Sverige. Det är snarast så att vad som nu har hänt visar att vi har en säkerhet som i ett tidigt skede innebär att vi inte bara på Forsmark utan även på övriga reaktorer förstärker säkerheten ytterligare.

Sedan ska vi självfallet ha full respekt för kärnkraften som energikälla och att den inte är ofarlig på något vis, men när det byggs upp en mur av nya kärnkraftverk i våra östra och södra grannländer så har jag svårt att se varför inte också Sverige ska utveckla och bygga nya kärnkraftverk som tryggar vår egen elförsörjning till ett rimligt pris.

Jag ska inte tjata om det igen, men var finns förnuftet i att stänga svenska reaktorer till förmån för dansk kolkraft och finsk kärnkraft som transporteras i kabel längs Östersjöns botten?

Den andra miljöfrågan som diskuterats är den gasledning från Ryssland
till Tyskland som skulle kunna innebära ett 70 meter högt gastorn öster
om Fårö utanför Gotland.

Miljöpartiet tycker att detta är fel både av anledningen att det riskerar att påverka miljön i Östersjön när man gräver upp allehanda gifter från bottenmassan i samband med bygget och av anledningen att det kan riskera att även Sverige kopplar upp sig på denna ledning och utnyttjar gasen.

Här är jag benägen att hålla med Miljöpartiet. Låt ryssar och tyskar dra sin gasledning någon annanstans istället.

Den sista aktuella frågan som faktiskt är en miljöfråga, även om den oftast mer får en ekonomisk ton i debatten, är de i måndags avslutade försöket med trängselavgifter i Stockholm som nu ska avgöras i valet den 17 september.

Där är jag, precis som Miljöpartiet, också en helhjärtad förespråkare till införandet av permanenta trängselavgifter inte bara i Stockholm utan också i Göteborg. Från början trodde jag definitivt inte på idén, men kalla fakta och en synlig förbättring av trafikmiljön i Stockholm gör att man oavsett politisk färg inte kan blunda för succén.

Frågan är om borgerliga väljare verkligen kommer att följa sina partier i den här omröstningen?

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se