Hycklaren Nylander?

Föredettingar inom sportens värld får ta konsekvenserna för sitt eget agerande i Sverige precis som alla andra länder.

När nu Patrik Sjöberg och Sven Nylander är misstänkta för att ha använt narkotika så är det inte så förvånande för mig i Sjöbergs fall.  Även på den tiden han var som bäst söps och röktes det mer än vad som var okej enligt många andra. Han har alltid levt som en rebell.

I Sven Nylanders fall är det en annan sak. Han har alltid försökt att framställa sig själv som den präktige killen från Varberg som är en renlevnadsmänniska och nu arbetar i projektet Ren Idrott mot alla former av narkotika.

Ren Idrott har bland annat som motto att "idrottaren lovar att inte använda sig av otillåtna preparat, genomgå ytterligare tester samt agera föredöme för nästa generation".

Han säger själv att det skulle vara en chock om blodprovet visar att han fått i sig kokain, men att det skulle kunna vara möjligt.

"Jag kände mig lite trött. Men annars kände jag
inget speciellt. Jag hade bara druckit sprit – och vin – under kvällen.
Men man ska tydligen umgås i rätt sällskap. Och inte dricka något som
man inte själv har kontroll över."

Hade det nu bara varit Sjöberg och Nylander, två avdankade gamla friidrottare, det handlade om så vore det enklare att isolera det från dagens fantastiska landslag. Men nu var även sprintern Patrik Lövgren med och partade på Lounge. Låt vara att han aldrig varit någon större stjärna, men han tillhör ändå det nuvarande landslaget.

Nu ska vi avvakta och få besked om vem som egentligen varit drogpåverkad och vem som talar sanning, men om det visar sig att Lövgren varit påverkad så är det långt mer illa än den tragiska händelsen med en skitfull Jimmy Nordin i början av förra veckan.

Visar det sig att alla tre är skyldiga så är det ett slag i ansiktet på den uppblåsta svenska självbilden att svenska idrottsmän är resultatet av effektiv träning utan inslag av doping eller andra otillåtna preparat. Det kan leda till att vi börjar misstänka svenska idrottsmäns fantastiska prestationer på samma misstänksamma vis som vi gör mot många idrottare från andra nationaliteter.

Det vore tråkigt, men kanske också välgörande på något underligt vis.

Svenska bloggar om: , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se