Fri television tack!

SVT har ett bra tag braverat med sin slogan om fri television. Jag har nog tyckt att den är relativt bra, men nu vet jag inte längre.

Inte så att det är något fel med fri television, men då måste SVT själva vara fria och inte anställa personer som stödjer rörelser med odemokratiska metoder.

Anledningen är vinnaren av såpan "Toppkandidaterna" Petter Nilsson som fick 100 000,- i förstapris och som han använde för att finansiera Osynliga partiet. Samma käcka samling människor som den senaste tiden trakaserat Centerns olika kontor runt om i landet.

Det är inte heller själva prispengarna jag nu vänder mig emot utan det faktum att Petter Nilsson  också fått en anställning hos SVT för att "bistå med omvärldskunskap". Mikael Sterner på SVT säger i DN:

"Vi har märkt i samtal med Petter att han har kunskap
som vi saknar. Det handlar om strömningar hos unga, hur de engagerar
sig och hur man driver opinion – bland annat på internet.

Vi behöver förstå den unga publiken och lära oss hur vi bättre ska nå ut till dem – och vi tror att han kan hjälpa oss med det."

Om Nilssons stöd till Osynliga partiet:

"Vi tar självklart
avstånd från olagliga aktiviteter men Petter har inte deltagit i någon
sådan – vad jag vet. Han är en kontroversiell person, men han är också
en spännande person och vi har gjort bedömningen att vi behöver honom."

Om SVT behöver personer som Petter Nilsson för att förstå hur ungdomar idag tycker och hur  de engagerar sig så är jag bekymrad över vad det är vi kommer att få se i SVT framöver.

Eftersom han vann "Toppkandidaterna" med det budskap han gjorde och dessutom spenderade pengarna på ett tvivelaktigt sätt borde SVT redan förstå vad det är som går hem hos landets ungdomar.

Det handlar i så fall om att lyfta fram personer som är beredda att aktivt använda eller passivt stödja metoder som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Svenska bloggar om: , , , , ,