Äldre inom politiken

SVT:s Rapport redogjorde idag bland annat för bristen på personer över 65 år på moderaternas respektive sossarnas listor inför höstens val. Partierna har varsin kandidat över 65 år

Marita Ulvskogs uttalar sig för socialdemokraternas räkning. Hon säger att hon försökt övertala personer att fortsätta inom politiken efter 65, men de säger att det är tungt att fortsätta. De tycker inte att de är tillräckligt skärpta och har inte samma kraft som tidigare.

Tänk, jag tror att de flesta av partiernas väljare har ungefär samma syn på saken. Det finns de som fortfarande har kraften och skärpan kvar för att fortsätta sitt yrkesverksamma liv även efter 65, men de allra flesta känner att det är dags för ett lugnare liv.

Problemet är att våra politiker vill att alla ska arbeta längre för att pensionspengarna ska räcka till alla. Uppenbarligen gäller inte detta för politikerna själva.

Jag klandrar inte dom som vill lägga politikerkarriären på hyllan, men tänk då också på det när förslag och beslut tas för 65-åringarna som inte är politiker. Bygg inte ett pensionssystem som indirekt kommer att tvinga många att arbeta även efter 65-årsdagen. Då blir beslutet om pensionsdagen en klassfråga i ännu högre grad än vad den är idag.

Svenska bloggar om: , , ,

Technorati tags: , , ,