Kim dagens kvinna

Dagen till ära kommer damernas landslagskeeper från OS-hockey Kim Martin att göra en historisk match när hon kommer att stå i mål för Malmö Redhawks herrar i Allsvenskan mot Bofors.

Malmös tränare "Osten" Bergström hävdar att det inte är ett pr-jippo. Martin har visat på träning att hennes kvalitéer håller även i herrsenior-sammanhang.

Timingen är med andra ord en slump – trot den som vill. Hade Bergström ställt Martin mellan stolparna om Redhawks inte redan hade haft sitt på det torra? Knappast!

För att återgå till kärnfrågan om den internationella kvinnodagen i ett idrottsligt perspektiv – min fundering är snarare att det handlar om kvinnors möjlighet att idrotta på lika villkor som herrarna än att idrotta på samma nivå.

Oavsett hur det går för Kim Martin ikväll så är jag helt säker på att hon är den enda spelaren från damernas silverlag som har någon som helst rimlig chans att konkurrera med herrar på svensk elitnivå. Jag tror inte heller Kim Martin har det som krävs, men definitivt ingen annan.

I övrigt har jag inte tänkt att uppföra mig på något annat sätt idag än någon annan dag på året. Precis som med mycket annat handlar det om en långsiktig tanke och inte om en kortsiktig uppmärksamhet en dag varje år.

Det är precis som när jag bloggade om aids-dagen i december:

"Snack, snyft och tårar en dag om året hjälper inte afrikas aids-drabbade befolkning i längden."

Konstruerade dagar är helt enkelt inte min melodi oavsett det handlar om kvinnor, aids eller fars dag…

Update:

Det blev ingen match för Kim Martin igår för att hon inte skulle äventyra sina studier i USA som drar igång till hösten. Hennes college University of Minnesota Duluth vågade inte ge klartecken. Hur det gick i matchen? Malmö-Bofors 5-0…

Andra bloggar om: , , ,