Förtroende för Göran Persson

Opinionsundersökningar ska tas med en stor nypa salt. Det vet alla med lite sunt förnuft.

När en förtroendeundersökning om partiledarnas dagsform visar att Göran Perssons siffror har ökat med 5% till 33% sedan i december så borde alliansen ändå börja fundera lite.

Om Persson lyckas få ett större förtroende under en period när så många saker har gått emot socialdemokraterna så bör Reinfeldt och hans kompisar oroa sig rejält för fortsättningen av valrörelsen.

Vad händer med förtroendet om Persson dessutom vinner några matcher och slipper ifrån att försvara det ena snedsteget efter det andra som hans partikamrater "lyckats" fixa till både på kvällar och helger den senaste tiden?

Det är nu, ett halvår före valet, som moderaterna brukar börja tappa i den opinion som nästan alltid ligger högt mellan valen.

Ett år före valet 2002 låg Bo Lundgren och hans moderater på 25-26 % i olika undersökningar. Med sex månader kvar var dom nere på 20-21 % och i valet landade partiet på 15,2 %.

Med en liknande utveckling i år skulle Reinfeldt stå på 22 % i september.  Nu tror jag i och för sig inte att moderaterna kan misslyckas på samma vis som vad som skedde under den färglöse Bo Lundgrens ledning. Frågan är bara hur mycket luft det är i moderaternas siffror?

Andra bloggar om: , , , , , ,