Trängselavgift är framtiden

Även om jag inte bor i Stockholmsregionen och även om jag var skeptisk till försöket med trängselavgifter i huvudstan så tror jag nu med nästan två månaders facit att det är dags för skeptikerna att kapitulera.

Minskningen av trafik är oväntat stor, klagomålen från bilisterna är extremt få och vinsterna i form av mindre buller och bättre miljö är konstaterad.

Det går alltid att diskutera om det är riktigt att belägga bilägare med ytterligare en börda, men för att vara en åtgärd som syftar till en bättre miljö i våra stora städer så måste jag säga att detta är framtiden.

Jag har oerhört svårt att se hur våra politiker, oavsett partitillhörighet, med gott samvete ska kunna föra en trovärdig miljöpolitik utan att erkänna succén med trängselavgifter i Stockholm.

Det kommer att bli ett problem för den borgerliga alliansen, men även för Socialdemokraterna lär debatten bli tuff inte minst i Göteborg frågan redan visat sig så kontroversiell att man istället för att ta ställning föreslår en folkomröstning i frågan.

Update 060225:

Efter bara 8 veckors försöksverksamhet så är det fler och fler som svänger i inställningen till trängselavgifter. Det visar den Sifoundersökning som skett på uppdrag av SvD och som presenteras idag.

Andra bloggar om: ,