Olof Palme

Om några veckor är det 20 år sedan Sverige över en natt förändrades för alltid.

Det finns händelser där man kommer ihåg exakt när man för första gången fick höra om den. Det handlar oftast om tragiska händelser som beskrivs som så stora att de för alltid förändrar vår tillvaro. Ibland stämmer det, ibland inte. Oftast vet vi ju faktiskt inte detta förrän det gått en tid.

Under min livstid finns det ett antal såna här händelser som av olika anledningar etsat sig fast – mordet på John Lennon 1980, Berlinmurens fall 1989, Estonias förlisning 1994, inflygningen i World Trade Center 2001 och nu senast tsunamin i sydostasien julen 2004.

Händelsen som över en natt förändrade vårt land är, som ni förstår, inte någon av dessa. Det handlar om mordet på Olof Palme fredagen den 28 februari 1986.

Jag gick i högstadiet på Stenbocksskolan i Ulricehamn 1986. Vid den här tiden skyltade man inte med att man var socialdemokrat i allmänhet eller sympatiserade med Olof Palme i synnerhet. Moderata ungdomsförbundet och liknande organisationer tävlade i att överträffa varandra i nedsättande publiceringar med och om just Palme.

Eftersom vi inte säkert vet vem som mördade Palme går det inte att påstå att debattklimatet, så som det var då, påverkade mördaren till sitt dåd, men det är ingen orimlig tanke. Det har skett både före och efter att tillståndet i vårt land har inspirerat till liknande typer av brott. Lasermannen är ett bra exempel i en tid av stark invandrarfientlighet i Sverige med Ian och Bert som förgrundsfigurer.

För mig var Palme inte så mycket en inrikespolitiker som att han var den svenske politiker som vågade stå upp för det han trodde på och inte gick i ledband med varken USA eller Sovjetunionen under 60-, 70- och 80-talet.

Det är underligt hur bortglömd Olof Palme verkar vara inom dagens socialdemokrati. Frågan är hur regeringspartiet hade sett ut idag om Palme hade fått avgå och partiet under normala omständigheter hade fått utse hans efterträdare. Hade den personen hetat Ingvar Carlsson och hade Göran Persson verkligen varit vår statsminister idag?

Mordet på Palme var slutet på det gamla Sverige och början på det Sverige som vi lever i 2006.

Några länkar att kolla in om Olof Palme och mordet som förändrade:

svt.se – Mordet på Olof Palme

svt.se – Öppet arkiv om mordet

Anders Leopold – 20 år efter mordet på Olof Palme

Palmecenter.se

Andra bloggar om: ,