Ett genombrott av Norgren

Det är så underbart med svenskar som överraskar positivt!

En plats bland de 20 bästa hade varit alldeles utmärkt för Britta Norgren. Nu slutar hon på 11:e plats och är inte helt nöjd efteråt.

Jag tror vi har sett sett ett genombrott inom svensk damskidåkning som vi inte har sett sen 1987 när Marie-Helen Westin vann VM-guld i Oberstdorf. Det är självfallet inte lika bra rent resultatmässigt, men Westin hade trots allt presterat topp-10 resultat före sitt guld.

Norgren kommer till OS med en 11:e plats som bäst i ett världscuplopp strax innan OS där alla de bästa inte var med och där många av de övriga var mitt inne sin uppladdning inför mästerskapet. Att då tangera den placeringen i ett mycket tufft OS-lopp är ingenting annat än ett genombrott i världseliten. Hon är inte mer än 53 sekunder ifrån ett brons!

Det jag också funderar över efter loppet är vad som har hänt med ryskorna och tyskorna?

Utan direkt koppling till min fråga är funderingen om Wadas framgångar i jakten på doping har gett sådana resultat att det särskilt märks på vissa nationers resultat. Hur imponerad jag än är över Norgrens resultat så tror jag teoretiskt sett inte att hon hade lyckats lika bra placeringsmässigt för 4-5-6 år sedan – på den tiden när Mühlegg & co stavade runt stenhöga på olika preparat.

Det som är glädjande att se är att jämnheten i toppen och skillnaden till åkarna strax där under är betydligt mindre nu än på den gamla dåliga Mühlegg-eran.

Andra bloggar om: , , ,