Misslyckad svensk brottsbekämpning

Det är alldeles uppenbart att vi behöver en förändring inom den lokala svenska brottsbekämpningen.

Någonstans har det gått fel när vaktbolag, hemmalarm, grannsamverkan eller bevakningskedjor är en ständigt växande faktor i dagens samhälle.

Grundproblemet ligger säkert i en felorganiserad svensk polis som arbetar med ett allt större avstånd till medborgarna, både fysiskt och mentalt.

Men ett annat stort problem är det tysta accepterandet av situationen som sker av både privatpersoner och företag när det istället för protester "fixas" genom att själv bekosta eller själv delta i den bevakning vi betalar skatt för att få utförd. Tyst accepterar vi också att det tar olidligt lång tid för polisen att komma till en brottsplats, om de ens kommer.

Dagens gästkrönikör i Borås Tidning Tore Hägg skriver i ämnet. Det står bland annat att läsa:

"Allt var inte bättre förr. Den sociala kontrollen var
på gott och ont. Men om man avstår från jämförelser i tiden kan man
göra dem i geografin. Befolkningstalen i Sverige och New York är
någorlunda jämförbara. I den staden har brottsligheten minskat med
cirka 75 procent under de senaste 15 åren.

Under ett år sker
dubbelt så många misshandelsfall i Sverige som i New York och dubbelt
så många våldtäkter. Dubbelt så många bilar stjäls här som där.
Medborgarna har givit sitt stöd för förändringen i New York.

Troligen skulle de göra det här också – om någon verkligen försökte."


En dramatisk förändring har kunnat ske i New York under den senaste 10-årsperioden efter det att folket givit sitt stöd att genomföra en radikalt striktare syn på all typ av brottslighet. Jag har tidigare bloggat om deras lyckade brottsbekämpning.

Poängen är inte att vi som i New York ska ha en polis i varje gathörn med en hand på sitt tjänstevapen, men vi måste protestera mot de beslut och den politik som för närvarande distanserar polisens verksamhet från medborgarna.

Lokal polispolitik

I ett annat reportage i Borås Tidning skrivs det om de problem som uppstått efter nedläggningen av kommunikationscentralen i Borås för 1 år sedan.

Det skrivs om olika kulturer inom polisen i Borås och Göteborg som innebär helt andra prioriteringar nu än för 1 år sedan.

För att återfå närheten till medborgarna, både fysiskt och mentalt, borde det nuvarande svenska polissystemet med en rikspolis styrd centralt av Rikspolisstyrelsen delas upp i 3 olika delar:

  • Rikspolisen
  • Kommunalpolisen
  • Trafikpolisen

Jag har ingenting emot frivilliga bevakningskedjor antingen det heter grannsamverkan eller någonting annat.

Jag deltar i grannsamverkan i samhället där jag själv bor, något som givetvis kan vara bra för att människor ska känna sig lite mer trygga i vardagen.

Men det finns en stor fara också med samhällsmedborgare som tar ett sådant uppdrag på alldeles för stort allvar – "varför ska vi ringa till polisen, det är väl bättre att gräva ner honom i mossen direkt" – ett av flera uttalanden som jag personligen hört i grannsamverkan-sammanhang. Uttalanden som man självklart kan vifta bort, men som ändå visar en skev inställning och misstro mot polisens möjligheter.

En annan personlig erfaranhet är betydligt mer positiv för polisen. För några veckor sedan upptäckte jag någonting skumt utanför huset sent en lördagskväll. Min fru ringer direkt polisen och jag tänker att det lär väl ta ett bra tag innan dom letar sig ut till oss, alternativt inte kommer alls. Döm om min förvåning när de redan efter 15 minuter hade letat sig 2 mil utanför Borås för att lösa vårt mysterium. Bra jobbat!

Jag vill ha en polis som arbetar förebyggande med en lokal förankring. En polis som är synlig för medborgarna och inte gömmer sig bakom skrivbord eller i sina bilar.

Inte för att spä på några fördomar, men jag ser hellre en välutbildad polis borga för min trygghet än en växande skara väktare runt om i samhället.

Just nu är vi på väg mot ett samhälle där man måste köpa sig trygghet i form av bevakning, larm och andra arrangemang. Det känns inte som ett socialdemokratiskt samhälle direkt.

Update:

Läs Alejandro Firpo blogga i samma ämne med New York som ett gott exempel.

Andra bloggar om: , , ,