Biltullar bra med rätt förutsättning

Jag brukar inte tycka att saker som Miljöpartiet medverkar till i svensk politik är särskilt bra, men att införa trängselavgifter i våra storstäder tycker jag är en alldeles utmärkt idé – om det nu bara fanns en genomtänkt strategi bakom försöket.

Det som idag sjösätts i Stockholm verkar inte vara någonting annat än totalt ogenomtänkt och, som försök betraktat, dömt att misslyckas.

För det första är systemet för oss tillfälliga besökare, där det bygger på att den enskilde bilföraren håller reda på hur många kronor som ska betalas beroende på hur många gånger och vid vilken tid på dygnet som betalzonerna passeras, som hämtat ur en dålig film.

Att sedan tvinga på regelbundna resenärer, eller boende inne i zonerna, att köpa transpondrar för en så kort försöksperiod som det ändå handlar är inte heller ett speciellt smidigt sätt att få människor med på noterna.

Ingen sunt tänkande människa kan motsätta sig vikten av att värna vår miljö.

Men reta inte upp människor med korkade beslut i olika viktiga miljöfrågor som innebär att man istället blir negativt inställda till olika miljöförbättringar.

Kärnkraftsavvecklingen i vårt land är det tydligaste exemplet på en totalt förkastlig miljöpolitik som inte på något sätt värnar vår miljö. På ytan, innanför våra egna gränser, ser det bra ut när reaktor efter reaktor läggs ner. Att vi sedan importerar både kolkraft från Danmark emellanåt och den "farliga" kärnkraften från vårt grannland i öster verkar inte Peter Eriksson och Maria Wetterstrand bry sig ett skit om.

För att återgå till försöket med trängselavgifter är det med denna frågan, precis som med alldeles för många de senaste åren, så att regeringens samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet går ut över sunt förnuft, med beslut som inte är grundade i verkligheten och mer blir till ett spel för gallerierna.

De största förlorarna kortsiktigt är främst stockholmarna som drabbas av högre kostnader beroende på ett korkat försök. På längre sikt, efter testperiodens slut, tror jag att det är Socialdemokraterna, främst i huvudstan, som i höstens val kommer att få sin dom av väljarna.