Tipspengar för dödade djur

I helgen som gick var det någon/några som hade det osmakliga nöjet att ha ihjäl ett 10-tal smådjur i Borås Djurpark. Självklart blir man förvånad och upprörd över att någonting sådant kan hända.

Det som nu händer är att både privatpersoner och företag bidrar med tipspengar för att kunna gripa den/de som utfört dådet. Igår rapporterade Borås Tidning att det kommit in 63000,- i detta syfte.

Min reflektion över detta är att vi har skeva proportioner över vad som sker i vårt samhälle. Som sagt, jag tycker det är upprörande vad som har hänt, men när det börjar strömma in pengar för att få fast gärningsmannen har någonting gått snett. Jag har i och för sig inte några belägg för att pengar inte kommer in i andra brottsfall för att locka fram tips, det förekommer säkert, men i relation till vad som har hänt här måste jag säga att det är märkligt. Vilka företag/privatpersoner skänker pengar på samma vis när någon blir nedslagen på öppen gata, våldtagen i en park eller ett inbrott sker i ett hus; brott som i många fall påverkar de drabbade livet ut.

Att skänka pengar i detta syfte är självklart upp till var och en. Djur har en stor plats i många människor liv. Men nog måste vi väl fundera på vilka brott som är viktigast att lösa – tio döda smådjur i Borås Djurpark eller en misshandlad/våldtagen människa?