Svensk krishantering i nytt perspektiv

Det är skrämmande, men framförallt förbluffande, vilken dålig förberedelse det fanns i USA för att klara av en stor katastrof av den storlek som nu har drabbat New Orleans och området däromkring.

Att ett land som besitter så enorma resurser som används för att försöka styra vilken riktning vår världsordning tar inte har organisation nog att hjälpa sitt eget folk i nöd.

Uppenbarligen har resurser för översvämningsberedskap i Louisiana dragits ner de senaste åren. I min enfald tror jag då att detta, tillsammans med den tafflig hanteringen i övrigt, skulle kunna innebära stora bekymmer för George W Bush. Men där har jag uppenbarligen helt fel enligt Lennart som istället tror att vi om ett år kommer att minnas hans "principfasta agerande".

Oavsett detta så kanske vi i Sverige också ska omvärdera hur den svenska regeringen agerade efter tsunami-katastrofen. Det finns ingenting som ändrar på det faktum att det fanns en obefintlig organisation för att hantera situationen. Men ställt mot hur landet med världens största ekonomi, med militära resurser att störta en diktator i en annan världsdel, inte har en bättre uppbygd organisation så kanske det inte heller är så konstigt att Sverige klantade sig rejält.

Skillnaden mellan Sverige och USA är att vi inte kommer att minnas Göran Persson och Laila Freivalds principfasta agerande när vi tänker tillbaka på hanteringen efter tsunamin.