VM-hjältar på utdöende

Dom är inte många kvar nu, fotbollsspelarna som var med och tog VM-brons 1994 och som fortfarande är aktiva på elitnivå.

En av de sista lämnade igår besked om att han spelat färdigt. Patrik "Bjärred" Andersson slet sönder sitt knä i onsdagens Champions League-kval och orkar inte komma tillbaka en gång till. Han har alltid varit en spelare med stor pondus och respekt utan att prata sig fram. Hans tystnad och hans blickar talade oftast mer.

Ett av få tillfällen när han gav svar på tal var efter en misslyckad match i EM i Belgien där han efter matchen blev ifrågasatt och media ville att Olof Mellberg skulle fortsätta spela på hans plats. Hans klara och entydiga svar säger allt: "Den frågan låter sig inte ställas".

Bjrred_1

Kvar i "drift" på elitnivå är nu bara Henke Larsson, Håkan Mild, Teddy Lucic och Magnus Hedman. De två sistnämnda var unga med för att se och lära i VM utan att spela någonting. Sedan är jag lite osäker på om Joacim Björklund fortfarande spelar eller inte, men det är i alla fall bara två spelare, av de som bidrog till bronset rent spelmässigt, som fortfarande är aktiva på hög nivå.

Under förutsättning att vi verkligen lyckas ta oss till VM nästa år så är det dags för en ny generation att sätta samma avtryck i fotbollshistorien som 94-gänget gjorde. Henke kommer då att vara med och visa vägen tillsammans med ett antal andra spelare som är i sin bästa ålder fotbollsmässigt. Men innan dess är det några svåra kvalmatcher kvar att klara av.

Landslagssäsongen börjar på onsdag på Ullevi när Sverige möter Tjeckien. Henke gör comeback. Kung Zlatan och Ljungberg spelar. Har ni förresten sett Zlatans kanonmål han gjorde mot Inter i en träningsmatch? Om inte så finns det här—>

Update:

Läs själva "Bjärreds" avskedsbrev (tips från Josephzohn)