Drottninggatan = sunkgatan

Har varit på en minisemester i Stockholm några dagar. Det är min första riktiga visit i huvudstan på rätt så många år nu. Under ett antal år mellan 1989-1995 var jag där under ganska många veckor varje år i mitt arbete, men i och med att jobbanledningen till ett besök försvann så har det blivit glesare visiter. Det var därför ett trevligt återbesök under några dagar.

Något som däremot inte är speciellt trevligt är hur det ser ut på Drottninggatan från Sergels Torg och ner till Riksdagen, och det blir inte mycket bättre i Gamla Stan längs Västerlånggatan men där förlåter miljön på ett annat sätt.

100_0824_2
 

Det är möjligt att mitt minne sviker mig, alternativt att jag har en felaktig bild av hur det tidigare har sett ut där, men nu liknar den i alla fall mest en sämre variant på vilken marknad som helst ute i landet. En satans massa skitaffärer som inte verkar finnas där för några andra än lättlurade turister. Det enda som skiljer mellan Drottninggatan och de där jobbiga gatorna man alltid går på under chartersemestern "in the sharming Old Town" som finns överallt där turister finns är att i Stockholm finns det ingen som står och drar in en i butikerna för att köpa krimskramset.

I övrigt var allt under den korta visiten till belåtenhet. Trots att jag hör hemma i västsverige så kan jag som stad betraktad aldrig föredra Göteborg framför Stockholm. I den bemärkelsen kan vi inte ha en bättre huvudstad.